Matthijs Gall.nl - Маттайс Галл.нл

SEOUL EKATERINBURG MOSKOU BEIJING PYONGYANG SHANGHAI HONG KONG HANOI BANGKOK

woensdag, december 28, 2005

Update: kerst en Koreaans

Het wordt weer een tijd voor een algemene dagelijks leven-update.

Koreaanse les

Momenteel besteed ik nog steeds het grootste deel van de tijd aan Koreaanse les. Onderhand gaat het m.i. beter. Over het algemeen kan ik de lessen nu gewoon redelijk volgen. Wel lijken de meeste Chinezen er nog steeds veel beter in te zijn de boel in de kop te stampen dan ik, op het gebied van parate woordenschat blijf ik nog VER achter. Vandaag gaf 1 (v/d 2) leraren aan bezorgd te zijn over mijn voortgang, en dus ga ik wat bijlesjes krijgen. :)

Het bleek echter ook dat een aantal Chinezen al een tijdje Koreaanse les heeft gehad in China, maar nog net niet goed genoeg waren voor het hogere niveau. Geen wonder dat je dan alles 3x beter kan meedoen...

Intussen doe ik erg mijn best om mee te komen, en naast de 4u les besteed ik al snel zo'n 3u per dag aan huiswerk en studeren. Op die manier (en ook alleen op die manier) moet het volgens mij nog wel lukken.

Vermoeiend...

Behoorlijk vermoeiend allemaal. Zeker als je elke dag om 8u oid uit je nest moet, en dus zeker voor 12u erin moet liggen. Da's erg vroeg voor mij, en het lukt dus ook niet altijd.
Wat ook parten speelt is dat het me niet altijd lukt om goed (of uberhaupt) te slapen, of ik nu moe ben of niet. Normaal heb ik hier NOOIT last van, wellicht nog steeds gevolg van jetlag?

Kerst... 24 dec

In de tussentijd is het natuurlijk ook Kerstmis geweest. Normaal wordt je al weken tevoren klaargestoomd voor het kerstgevoel, en heb ik op de dag zelf het traditionele grote familiediner.
In Korea doen ze niet zo aan kerst, dus in principe niks van dit alles. Toch heb ik er nog wel een mooie kerst van weten te maken.

Allereerst op 24 dec. dus aan het sightseeen geslagen. Aangezien ze in Korea wel van lichtjes houden waren veel plaatsen erg mooi verlicht, zoals op de foto's al was te zien. Ook waren er wat speciale kerstdingen, zoals de fanfare op het Seoul Plaza.

Op kerstavond een erg geslaagde (en lange) avond in een club. Op weg naar buiten (inmiddels dik 25 dec.) hadden we het net over een witte kerst, en buiten aangekomen bleek het juist te zijn gaan sneeuwen. Zeker als je moe en wat beschonken bent geeft dat een magisch gevoel! :)

25 dec

's Avonds op 25 december kerst gevierd met een aantal buitenl. studenten, 2 Koreanen en 2 Amerikaanse soldaten. Dit alles in de flat van 1 v/d soldaten en zijn vrouw (beide 25 jr oid), welke namelijk bevriend was met 1 v/d studenten.
Verwacht geen 5-gangendiner, maar wel een gezellige en apart kerstfeest, met veel pizza's ('made for women'), 소주 (soju, Koreaanse sterke drank), bier en biefstuk.

Wel werd maar weer eens duidelijk dat soldaten (dus niet KMA-volk) andere types zijn dan studenten. Al snel ging het over auto's en de motoren erin en biefstuk. Ook hielden ze van spelletjes als elkaar omstebeurt op de bovenarm stompen tot de ander niet meer kan slaan. Steve was er wel voor in en loopt dus de komende dagen met een blauwe arm. :)

Daarna me nog laten verleiden om een club in te gaan in Itaewon (nabij de Amerikaanse basis), terwijl 26 december alweer om 9u in de klas moest zitten. Helaas bleken de zo ongeveer de enigen, maar toch hebben we ons nog wel vermaakt.

Al met al een geslaagd en bijzonder kerstweekend. :)

En, in aanvulling op de vorige fotoset nog een paar nieuwe van 24 december:

6 reacties:

Op 29/12/05 19:20 , Anoniem zei...

Hahaha moet je eindelijk eens werken!! dat is iid wel een grote verandering voor je!! we hebben je wel beetje gemist hoor bij kertsdiner! de "grote" neefjes mistten wel een beetje... dus tja. Nou alvast fijne jaar wisseling! als je 't viert. xx Lidwien

 
Op 31/12/05 13:44 , Sibbelien zei...

Dit bericht is verwijderd door de beheerder van een blog.

 
Op 31/12/05 13:44 , Sibbelien zei...

hoi Matthijs,
Fijn dat de taal toch al aanslaat.Laslo had gezegd,dat het vreselijk moeilijk was en z.i. onbegonnen werk, dus klop jezelf maar op de borst. Voor je slaapproblemen zou ik eens melatonine proberen, dat is juist geschikt bij jetlags enzo. bij de drogist of apotheek verkrijgbaar.
Nog even iets anders: de hond van Inger is loops, dus evt. kom het hondje eerder...als het allemaal doorgaat....Ik wens je een hele goeie jaarwisseling, voor jou al over een paar uur. Wij gaan nu de oliebollen bakken. Zo direct komt Ruben weer, van wie je ook de groeten krijgt. We bellen elkaar hopelijk morgen wel even!
Liefs van Sibbelien

 
Op 31/12/05 13:46 , Sibbelien zei...

ik zie dat ik er opeens 2x in sta met hetzelfde verhaal...snap er niks van

 
Op 31/12/05 16:25 , rubenwiggers zei...

Hoi Matthijs,
wens je een heel gelukkig nieuwjaar, dat gezien het tijdsverschil bij jou inmiddels al begonnen is. Ik vier het straks bij je familie.Leuk om op de site over je te lezen.
Alle goeds en een fantastische tijd.

groet van Ruben Wiggers

 
Op 31/12/05 18:24 , stephan zei...

Een gelukkig 2006 toegewenst!

 

Een reactie plaatsen

maandag, december 26, 2005

[foto's] Sightseeing 24 dec

Zoals gezegd zijn we zaterdag 24 dec met (een deel van) het Koreaans-klasje aan het sightseeen geslagen in downtown Seoul. Na een behoorlijk aantal wijken in en rond het centrum te hebben gezien (inclusief de wijk waar ik zelf woon), kreeg ik de gedachte dat ik zo'n beetje wist hoe de stad eruitzag. Rond vrijwel elk metrostation waar je komt STIKT het namelijk van de honderden winkeljes, bars, restaurantjes, noraebang (karaoke) etc. Alles met een vrolijke Aziatische chaos.

Echt middenin het centrum ziet de boel er echter toch alweer wat georganiseerder en westerser uit. (Al gelijk mis je de andere wijken een beetje.)
Hieronder vind je de foto's. Eerst hebben we het grootste paleizencomplex (Seoul heeft er 5) aangedaan, daarna het CBD en een centraal winkelgebied, vervolgens de centrale berg Namsan om als laatste nog even de kerstlichtjes te bekijken.Ook nog wel leuk om te vermelden: bij het paleizencomplex vond voor de poort een traditionele wisseling van de wacht klaar. Daarna dacht ik: hop, tijd om het complex in te gaan. Echter, de reactie daarop van de Chineze klasgenoot die de taak van organisator op zich had genomen past PER-FECT in onderstaand verhaal over Chinezen. Er was namelijk geen behoefte om naar binnen te gaan. In China hebben ze namelijk iets soortgelijks (de verboden stad in Beijing), maar die is 10x groter, dus wat heeft het voor zin hier naar binnen te gaan?

1 reacties:

Op 26/12/05 20:41 , Sibbelien zei...

ha,ik ben de eerste! Leuke berichten van je, we krijgen een goede indruk van wat je allemaal beleeft. De groeten van een heleboel familieleden, die we gisteren op het kerstdiner zagen bij Albert. Jan zal binnenkort de e-maillijst doorsturen zodat je dehele boel bij elkaar hebt en ze eens wat kan laten horen. Oma geniet erg van de uitgeprinte berichten. Nou doei, Sibbelien.

 

Een reactie plaatsen

vrijdag, december 23, 2005

Foto's

Ik heb weer een paar willekeurige foto's online geplaatst. Zodra ik tijd heb volgt een algemeen updateverhaaltje. Het verhaal hieronder (over Chinezen) is trouwens ook net nieuw geplaatst.

5 reacties:

Op 23/12/05 17:46 , Stephan zei...

even over die ene laatste foto jezus wat heeft die Paul uit Quebec een huge tong! Oke een wat raar details om op te letten, maar toch is het zo.

 
Op 24/12/05 00:40 , Matthijs zei...

Hehe, dat detail was ons ook al opgevallen. En als je ver inzoomt nog een ranzige tong ook. :) Hij was zelf niet erg trots op de foto.

 
Op 24/12/05 13:13 , Lidwien zei...

idd zeg die mag wel eens (beter) poetsen!! dat schrift ziet er toch wel erg lastig uit... begrijp je 't ook al écht?? of probeer je alleen maar een beetje indruk op ons te maken??!! haha nouja in elk geval een hele leuke kerst!!! xx Lidwien

 
Op 24/12/05 15:31 , Matthijs zei...

Vandaag trouwens uitgebreid aan het sightseeen geweest, dus jullie kunnen weer een (foto)update verwachten!

Ook fijne kerst gewenst trouwens!

 
Op 24/12/05 18:07 , Stephan zei...

Fijne dagen toegwenst vanuit het Neerlandse!

 

Een reactie plaatsen

Chinezen en China-bekeerdrift

Een verhaaltje over Chinezen... De meeste Koreanen en Japanners komen eigenlijk behoorlijk westers over. Natuurlijk zijn ze in zekere zin anders, maar in veel opzichten ook erg hetzelfde als wij. Ik ken echter nog geen Koreanen goed genoeg om hier echt iets zinnigs over te zeggen.

Vrijwel allemaal heel erg vriendelijk

Duidelijk wordt echter al wel dat de Chinezen duidelijk meer anders zijn dan de anderen. Met de meesten van hen is het toch lastiger een normale conversatie te voeren. Allemaal lijken ze te komen met dezelfde standaardonderwerpen en standaardfrases, of ze doen nogal maf.

Vanwege de Koreaanse les zit je tussen ladingen Chinezen. Over het algemeen zijn ze erg vriendelijk, en willen ze je dolgraag helpen en je leren kennen. Elke pauze wordt ik dolenthousiast begroet door ze en altijd willen ze samen met je lunchen.

Gehersenspoeld op school?

Gezellig natuurlijk, maar na een aantal Chinezen uitgebreider te hebben gesproken, lijkt duidelijk te worden wat de invloed is van het Chineze communistische systeem, en dan vooral op het onderwijs.

Wellicht is China niet meer echt communistisch, maar het is nog wel altijd sterk nationaal geregeerd en niet erg democratisch. Gevolg hiervan lijkt te zijn dat Chinezen op school nogal gehersenspoeld zijn. Er lijkt heel hard te zijn ingestampt dat China het beste en belangrijkste land ter wereld is.

Vaak dezelfde gespreksonderwerpen...

Vrijwel elke Chinees komt met deze punten:
  • Ze houden niet zo van het Koreaanse eten, het Chineze is beter. (Koreaans is te pittig.)
  • Ik moet zeker naar China komen, het is een fantastisch land.
  • Als ik in China ben en in hun stad kom, moet ik zeker bellen. Dan kunnen ze me ophalen en me de stad laten zien. Die is namelijk fantastisch mooi.
  • Ik moet zeker in China Engelse les komen geven, want dat betaald erg goed.
  • In China liggen de fantastische banen voor mij voor het oprapen. Het zou een erg goed idee zijn er een tijdje te werken, ook voor mijn cv.

De droom van Wang Bang Bang

Ook laatst wat uitgebreider gebabbeld met een van de Chineze meisjes uit m'n klas, Wang Bang Bang. (Een heel erg schattig en lief meisje, zoals wel meer van die Chineze meisjes.) Ook daarbij vielen een paar zaken op.
In 1 vloeiende beweging kon ze de contouren van China tekenen, dus dat zal ze op school wel 1000x hebben moeten oefenen.
Ook kon ze een aardige opsomming geven van Chineze topsporters en hun overwinningen over de wereld.
Toen ik haar mening vroeg over Japan, zei ze dat ze beslist niet zo erg van Japan hield, vanwege de Japanse bezetting in WOII.
De reden dat ze Koreaans wilde leren was vanwege haar carriere. Ze had namelijk een droom die ze wilde verwezenlijken, waarvoor veel geld nodig is. In het westen van China zijn de meeste mensen namelijk erg arm, en haar droom was om daar een school op te zetten waar de mensen gratis heen konden. Erg nobel en lief natuurlijk. Ik kreeg echter sterk het idee dat ook dit nogal voortkwam uit het brainwashen op school. China is het grootste en beste land, maar in het westen ervan zijn de mensen nog arm. Het is de plicht van Chinezen hun best te doen hen te helpen. Ook blijkt hoe Chinees-gecentreerd ze lijken te denken.

China is beter en dus moeten wij bekeerd worden?

In het gebouw waar ik woon merk je het ook al. De grote groep Chinezen integreert niet echt. Ze doen alleen dingen samen, kijken de hele dag Chinees drama op tv en koken Chinees eten. Je krijgt een beetje het idee alsof ze ergens vinden dat zij Chinezen beter zijn dan de rest.

De Chinezen op school zijn vrijwel allemaal dus erg vriendelijk, maar bij sommige krijg je ook een beetje het idee dat ze graag met je willen spreken om je een beetje te 'bekeren' tot hun 'China-geloof'. En dat gaat weleens vervelen...

Maar goed. In de komende maanden zal ik nog wel meer Chinezen maar zeker ook Koreanen en Japanners beter leren kennen, en hopelijk tot diepere inzichten over deze zaken komen. Ik hou jullie op de hoogte!

1 reacties:

Op 24/12/05 16:22 , Jelte zei...

Ha Wicher,

Weer interessante berichten. Leuk om te lezen en ook wel herkenbaar van Pong, Lu en Co. En maak er wat van met de kerstdagen!

Grtz.
Jelte

 

Een reactie plaatsen

vrijdag, december 16, 2005

Jarig: 23!

Zoals u wellicht weet is het vandaag (16 dec) mijn verjaardag. Na het zien van de titel zijn sommigen echter mogelijk wat in de war geraakt. De Koreanen beginnen met leeftijden echter te tellen bij 1. Voor hun ben ik dus 23, voor Europeanen ben ik vandaag 22 geworden.

Vanochtend natuurlijk gewoon Koreaanse les. De docente (voor de 2e helft v/d ochtend) kwam daarbij (voor mij onverwacht) met taart en drankjes aanzetten! Zo heeft de hele bende een Koreaans verjaarsliedje gezongen, heb ik de kaarsjes uitgeblazen en daarna (natuurlijk) met stokjes de slagroomtaart naar binnen gewerkt. Een paar Chinezen hadden zelfs kleine cadeautjes meegebracht!
Heel erg leuk allemaal, en heel erg lief dat ze dit geregeld hadden. Een echt verjaardagsgevoel.

Daarna nog wat gaan drinken (koffie) met 2 maffe Chinezen en een Japanner, en zodirect nog uit eten en naar een bar/club met de andere buitenl. studenten hier.

Hier zijn een paar foto's van vandaag: (aanklikbaar voor vergroting)

10 reacties:

Op 16/12/05 11:50 , Jelte zei...

Mooi dat je verjaardag daar een beetje goed is gevierd. Je 22tse verjaardag vergeet je nooit weer denk ik zo. Ook vanuit Tilburg en Zutphen gefeliciteerd kerel.

Grtz. en kus,
Jelte en Marlous

 
Op 16/12/05 15:41 , Ilse zei...

Gefeliciteerd Matthijs! Gelukkig heb je daar een leuke verjaardag (gehad), maar tegen Seven Sins kunnen ze natuurlijk niet op! :p

 
Op 16/12/05 19:24 , Lidwien zei...

sorry beetje laat maar: Gefeliciteerd met 22 jaar (nee sorry maar 23 jaar, dat is niet geloofwaardig)!!! je cadeautje krijg je als je weer terug bent! maar dan wordt ie ook wel extra leuk!! xx Lidwien

 
Op 17/12/05 12:49 , Kris zei...

En ook gefeliciteerd vanuit Almelo :)

 
Op 17/12/05 16:34 , jolande zei...

WHOWWWWWWWWWHOWHOWHOWH lang zal je leven.
Gefeliciteeeerd!!!!

Btw vergeet je paps verjaardag niet??? hint.

 
Op 17/12/05 20:08 , Stephan zei...

Ik dacht dat ik het al ergens bij had gezet maar blijkbaar is er iets mis gegaan... in ieder geval ben ik gewoon te laat: maar alsnog van harte!

 
Op 18/12/05 20:34 , Ewout zei...

Alsnog gefeliciteerd met je verjaardag! (beetje laat, maar toch gemeend)

 
Op 19/12/05 14:55 , Marger zei...

Matthijs, ook van mij nog een verlate felicitatie!

 
Op 20/12/05 00:03 , Anoniem zei...

Heu neeffie !!!

Tjeeezussss: 22 jaar !!! En daar heb ik helemaal niet aan gedacht !! Alsnog bij deze: knufknufknuf en van harte.
Heb vanavond even op je site gegrasduind: heerlijk !!!! Ik herken veel uit China. Verder te weinig tijd (mot nu naar bed, morgen weer vroeg dag, daar is het nu al dag) en kijk eind deze week langduriger.
Wens je veel goeds en ook lof als je weer eens een onbegrijpelijke Koreaanse klank goed weet uit te stoten !!!

Al lekker gegeten ? Geen hondjes eten, hoor, dat is zielig. Kip en biggetjes mag wel!
Doehoei,

Anne

 
Op 22/12/05 19:51 , Stephan zei...

He matthijs heb je al een lekkere sappige hond naar binnen gewerkt? ;)

 

Een reactie plaatsen

donderdag, december 15, 2005

Mobiele telefoon

Ik heb nu trouwens ook een mobiele telefoon. Op verzoek kan ik het nr verstrekken. Helaas kan ik vrijwel zeker geen SMS ontvangen. Ze hebben hier namelijk geen GSM, maar CDMA, en uitwisseling van tekstberichten daartussen schijnt niet mogelijk te zijn...

update:
Ik zal toch maar even het nr plaatsen hier, voor het geval mensen me willen contacten. Let wel: sms zal mij waarschijnlijk niet kunnen ontvangen. En vergeet niet dat er een tijdsverschil van 8 uur is. Als het in NL 12u 's middags is, is het hier al 20u ('s avonds). Dit is het nr:
+82-10-2893-2347
Het vaste nr is dit:
+82-2-747-5555-406 (Je krijgt een Koreaans en/of Engelstalige computer aan de lijn, waarna je nogmaals mijn kamernr (406) moet intoetsen.)

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Koreaanse taalles

Nu 3 volle dagen Koreaanse taalles gehad. Het is uiteindelijk toch iets anders dan wat ik had verwacht. Vooral omdat het niet Engels->Koreaans is, maar meer Chinees->Koreaans en niets->Koreaans.

geen Engels...

De docenten kunnen in principe nauwelijks Engels. De lessen worden in principe gegeven in gedeeltelijk Chinees, gedeeltelijk Koreaans. Op zich is dat best begrijpelijk, aangezien 80% van de leerlingen Chinees is. Over het algemeen is het wel zo opgezet dat je het zonder kennis van deze talen zou moeten kunnen volgen, maar helaas lukt dat niet altijd...

Soms zijn ze uitgebreid aan het ouwehoeren en heb je echt geen idee wat wordt gezegd. Gelukkig heb ik 1 westerse klasgenoot (uit Nieuw-Zeeland), die al Japans kent. Hij snapt er dus meestal nog net wat meer van. Maar nog komt het vaak voor dat we elkaar verbaasd aankijken, en totaal onduidelijk is waar het heen gaat. Ook de opdrachten zijn vaak enkel in het Koreaans gegeven, dus het wil nog weleens een tijdje duren voor je doorhebt wat de bedoeling is.

Intussen lijkt het echter toch wel enigszins te werken. Ik boek al vooruitgang. Het Koreaanse schrift is gelukkig niet zo heel ingewikkeld, maar het wordt wel duidelijk dat de rest van de taal voor een Europeaan niet zo heel makkelijk is. Zo kent het Koreaans een behoorlijk aantal Europese/Nederlandse klanken niet. Ook kunnen ze nauwelijks combinaties van medeklinkers maken. Sprite wordt zo dus Sù-pù-ra-i-tù. 5 lettergrepen ipv 1.

Moeilijke andere klanken

De klanken die ze wel hebben kennen echter weer veel varianten. Zo heb je een ò en een oe, maar ook nog een soort o die tussen de die twee klanken en de ó in zit. Lastig. Ook zijn er twee è's, die 98% hetzelfde klinken (de leraar zei het zelf), alleen klinkt de ene iets meer als een i. Na een paar dagen lukt het me wel om de verschillende klanken te produceren, maar het herkennen is nog verdomd lastig.

Het wordt nog erger bij sommige medeklinkers. Zo zijn er 3 verschillende k's. Eén wat zachtere (tussen een k en de g van go in), een wat hardere en eentje waarbij je gelijk een lading adem/spuug naar buiten werkt, waardoor het een soort kg' wordt. Ook de t, s, p en ts hebben op die manier manier 3 varianten. De verschillen hiertussen zijn meestal nog lastiger dan tussen de klinkers.

Een nieuw alfabet

Intussen is een heel nieuwe alfabet uit je hoofd leren ook nog niet zo simpel...
Over het algemeen zit het echter nog verbazingwekkend systematisch in elkaar, en de basis is een stuk logischer dan van ons romeinse alfabet. Zo zijn alle tekens in principe vormgegeven naar de manier waarop je je tong/mond moet houden om de bijbehorende klank te genereren. Uiteindelijk is dit volgens mij de best mogelijke methode.
Helaas zijn er in de loop van de eeuwen toch wat geintjes en uitzonderingen ingeslopen die de boel lastiger maken dan je op het eerste gezicht zou denken. Waarom zoveel verschillende o's, e's en k's denk ik dan? Voer gewoon een degelijke u, b of f in en al die onzin is helemaal niet nodig.

Basisschoolachtig onderwijs

De manier van onderwijs is nogal anders dan je gewend bent van een universiteit. Je waant je weer een beetje terug op de basisschool... maar dat is denk ik ook wel nodig om een taal vanuit het niets te leren. Tot nu toe zijn we alleen nog met uitspraak van letters bezig geweest (los van betekenis), en dus ben je een groot deel van de les bezig met het nazeggen van de leraar en het stampen van woordenrijtjes. Als je de leraar (of lerares) gelukkig maakt door de goede klank uit je strot te persen wil die nog weleens uitbarsten in een luid 'whoo!!' (op Aziatische wijze) of je een applausje geven.

Van medestudenten heb ik wel begrepen dat mijn gevoel bepaald niet identiek is. De meesten hebben de ervaring gehad dat ze soms de helft niet meekregen. Toch heeft men er vaak nog best wel wat van opgeschoten, hoewel er ook mensen zijn bij wie het niet gelukt is. Tenslotte is het best lastig een compleet nieuwe, compleet andere taal te leren.
De laatste nieuwe taal was Duits, 9 jaar geleden op de middelbare school. Dat leek een stuk meer op Nederlands, je was toen een stuk jonger, en ook dat was al verdammt lastig.

In de tussentijd is het echter wel boeiend, en leer ik er dus wel degelijk wat van. En dat je er soms totaal niks van meekrijgt leidt nog weleens tot hilariteit. Het duurt echter wel 10 weken, dus op termijn zal het ook nog weleens frusterend worden.

Medestudenten

Uitgezonderd van Steve (uit Nieuw-Zeeland) heb ik nog niet veel van de andere 10 medestudenten beter leren kennen. Dat is ook niet zo makkelijk, aangezien ze nauwelijks Engels spreken en toch wat anders in elkaar zitten. Er zijn echter plannen om eens met z'n allen te gaan eten of uit te gaan. Ik hou jullie op de hoogte!

13 reacties:

Op 15/12/05 10:21 , Matthijs zei...

Hmmm, wellicht is het een wat te lang verhaal geworden. :D

 
Op 15/12/05 11:27 , Stephan zei...

Tsja ellenlange monologen zijn we al van je gewend, dus dat verbaast me niets.

 
Op 15/12/05 11:47 , Jornt zei...

idd... om t ff kort te houden

 
Op 15/12/05 12:31 , Ilse zei...

Wat een verhaal! Maar wel grappig. Ze zeggen trouwens wel eens dat je een taal het snelste en beste leert als je niet anders hoort of spreekt, maar dit lijkt me toch behoorlijk lastig... Succes!

 
Op 15/12/05 16:15 , Anoniem zei...

Interessant hoor Matthijs,

Dit is nu de derde poging om iets geplaatst te krijgen. Je legt de lat voor digibeten als ik wel hoog om te kunnen reageren.

Keep up the monologen!

Groet uit het sticht,

Simonis

 
Op 15/12/05 16:17 , kardinaal simonis zei...

Nu lukt het! Ging telkens iets mis, weet niet waar het aan lag.

Heb je al echte exotische gerechten gegeten?

 
Op 15/12/05 18:49 , Jelte zei...

Leuk om te lezen Wicher. Materiaal voor in de Commun zou ik zo zeggen. Enne succes er verder mee.

 
Op 15/12/05 19:07 , Rik zei...

Leuk verhaal!
En gefeliciteerd trouwens nog! Maak dr een leuke dag van! (al is het in korea waarschijnlijk al weer de 17e ondertussen.)

 
Op 16/12/05 07:20 , Matthijs zei...

@ Simonis: ik eet sowieso elke dag Koreaans voor lunch en/of avondeten. De meeste Koreaanse gerechten zijn best lekker, maar vooralsnog is het niet mijn favoriete keuken.
Ook hebben mijn ingewanden soms last van het scherpe eten 's middags.

@ Jelte: het schijnt dat het reguliere onderwijs hier dus ook nogal anders werkt dan het Nederlandse. Veel schoolser o.a. Dat lijkt me in elk geval al een aardig onderwerp voor de Commun, maar dat onderwijs krijg ik pas vanaf maart.

 
Op 16/12/05 11:10 , Desirée zei...

Hey Matti; ja, je hebt niet het makkelijkste land en de makkelijkste taal uitgekozen :P Maar je maakt al vorderingen :)
En het is inmiddels 16 decmeber: dus GEFELICITEERD!!!! Maak er een feestje van daar!
Kus Dees

 
Op 16/12/05 16:19 , Sibbelien zei...

hoi matthijs,leuk je vandaag zo uitgebreid gesproken te hebben. Het zal vast wel lukken die taal, maar alle begin is moeilijk. Leuke foto's, al kon ik je niet direct vinden (grpje). Heb je trouwens een directe lijn met Simonis? Sommige mensen hebben dat met God, maar als dat niet lukt, tja dan moet je je behelpen.
Een dikke verjaardagszoen van je moeder.

 
Op 17/12/05 16:28 , jolande zei...

heej thijs.

ff reactie op mama, WAAR HEEFT ZE HET OVER ??????? met der GOD??????

xxx

 
Op 17/12/05 16:50 , Matthijs zei...

Kardinaal Simonis, Jolande.
Als je het nog niet snapt zoek je het maar op. :)

 

Een reactie plaatsen

dinsdag, december 13, 2005

Foto's: m'n kamer, stadsgezichten & meer

Ik weer een nieuwe lading foto's. Deze keer een beetje willekeurig.Omdat elke keer effe duurt om alle foto's online te zetten heb ik nu helaas geen tijd meer om een verhaaltje te tikken.
Jammer, want in elk geval over de volgende onderwerpen heb ik nog wel wat te melden:

Vandaag m'n eerste echte Koreaanse les gehad. Een aardige belevenis. Gedeeltelijk in het Koreaans, gedeeltelijk in het Chinees. :D

Van het weekend uitgeweest. Je hebt gigantisch veel bars in Seoul, en veel verschillende soorten, net als de restaurants. Varierend van shabby en armoedig tot origineel of superhip. De clubs lijken echter nogal op de onze, hoewel ze vrijwel allemaal hiphop draaien.

Intussen merk ik wel dat ik als lange westerling de aandacht trek. Gelukkig over het algemeen wel in positieve zin. Maar goed, over deze en andere onderwerpen zal ik later nog weleens een stukje typen.

2 reacties:

Op 13/12/05 16:51 , Stephan zei...

"Intussen merk ik wel dat ik als lange westerling de aandacht trek. Gelukkig over het algemeen wel in positieve zin."

Ah zitten de Koreaanse vrouwtjes achter je aan... ;)

 
Op 14/12/05 18:02 , Jolande zei...

HHHHHaaj

Zo te horen is het allemaal gezellig. Ik ben je nog niet aan het missen maar vind het wel erg jammer dat je met je eigen verjaardag er niet bent, snik. Maare heb je al plannen gemaakt voor die dag?? Hebben ze een beetje lekekre taarten daar?

Nou heeeeel veel groetjes en je hoort wel van ons.
jo

 

Een reactie plaatsen

zaterdag, december 10, 2005

Buitenlandse studenten

De laatste dagen ben ik vooral bezig geweest met m'n buitenlandse medestudenten leren kennen (en wat siteseeing). Met die mensen woon ik namelijk samen in het gebouw, en aangezien ik nog geen les/college heb zie ik verder niemand.

Al met al is het een aardig internationaal gezelschap: Chinezen (6 ofzo), Russen (3), Fransen (5), Zweden (2), Finnen (2), een Taiwanees, Indiaers (2), een Vietnamees, een Hongaar en iemand uit de Oekraine. En ik dan, en ik zal nog wel wat mensen vergeten.

Grofweg zijn het 2 categorieen. De eerste zijn de uitwisselingsstudenten, die komen vooral uit Europa (west/midden). De andere helft (uit Azie en Oost-Europa) doet echter een volledige MBA-opleiding hier.

Samsung is een van de gigantische bedrijven hier, en heeft onze univ. zo'n beetje geadopteerd. Deze MBA-studenten krijgen hun 2-jarige studie door Samsung betaald, en moeten daarna 2 jaar bij Samsung in Korea werken, en 2 jaar in hun eigen land. Als (top)manager, dat wel.

Ik begin de mensen intussen al een beetje te leren kennen. Tot nu toe heb ik telkens met een ander gezelschap gegeten 's avonds. (Alleen de eerste avond wist ik even niks te vinden en ben ik - schande schande - naar de Burger King op de hoek gegaan.)

Het levert al aardige conversaties op zoals de vraag of mannen in jouw land geacht worden te helpen met de afwas, of over het Nederlandse softdrug- en Scandinavische alcoholbeleid.

Hier laten we het maar even bij, aangezien ik om 20u eten & een christmas party heb hierzo. Een aantal mensen gaat namelijk al ruim voor de kerst weg hier, vandaar dat het zo vroeg is.
Maandag beginnen trouwens mijn Koreaanse taallessen.

3 reacties:

Op 10/12/05 14:14 , stephan zei...

niks mis met de burger king! Het is vast altijd beter dan de mcdonalds bigmaC die ik laatst naar binnen heb gewerkt

 
Op 11/12/05 14:18 , Matthijs zei...

Het stikt hier trouwens van de buitenlandse fastfoodketens. Pizza Hut, McDonalds, KFC, Burger King, Subway en nog ladingen andere ketens zitten op elke straathoek.
Gister nog pizza gegeten, thuisbezorgd door Domino's pizza. (Het was niet mijn idee.)

 
Op 12/12/05 11:47 , Jelte zei...

Hehe... goed dat je dat er tussen haakjes even bij zegt Wichertje.

Mzzl

 

Een reactie plaatsen

Mijn gegevens hier

Intussen zal ik wat contactgegevens e.d. van mij verstrekken.

Adres

Matthijs Gall
Sungkyunkwan Univ. Dorm.
Room 406
61-1 Myeongnyun-dong 3-ga
Jongno-gu
Seoul 110-745
Zuid-Korea

Of beter:
Matthijs Gall
110-745
서울시 종로구 명륜동3가 61-1 406호
Zuid-Korea

Bank

Ook heb ik nu een Koreaanse bankrekening, bij de Woori Bank (ofwel 'onze bank'):
Rekeningnr: 1002-631-179038
Bank: Woori Bank Sungkyunkwan Univ. Br.
Bankcode (bic/swift): HVBKKRSE
tnv Matthijs Gall te Seoul, Zuid-Korea natuurlijk.

Telefoon

Ook heb ik een vast telefoonnr. Op verzoek kan ik die e-mailen. (Ik ga 'm niet hier online zetten.) Op korte termijn hoop ik ook een mobiel nr te hebben.

0 reacties:

Een reactie plaatsen

vrijdag, december 09, 2005

Eerste foto's!

Vandaag kreeg ik eindelijk de kans een eerste set foto's te plaatsen, met de laptop van een Oekraiens meisje hier. Klik op de foto hieronder om naar de overzichtspagina te gaan.
Een uitgebreider verhaal volgt nog.

8 reacties:

Op 9/12/05 12:47 , Desirée zei...

Heey Matti!
Gaaf om je eerste indrukken te zien! Dat ziet er wel ff anders uit dan Bolivia zeg :D We wachten het volgende verslag weer af!
Kus

 
Op 9/12/05 12:56 , Lilian zei...

Hee Matti, ziet er cool uit! Alleen was dat linkse "oudere vrouwtje" zo te zien niet al te blij met het feit dat ze door jou op de foto werd gezet... :) Veel plezier nog!

 
Op 9/12/05 13:02 , Jelte zei...

Hey Wicher, leuk om de foto's te zien. Ze geven een mooie eerste indruk van de stad. En je bent ook nog een aardige fotograaf zo blijkt. Grtz. Jelte

 
Op 9/12/05 14:17 , Marlous zei...

Hoi Wicher, nog even een persoonlijk berichtje van mij. Veel plezier in die mooie stad en pas op voor die Koreaanse meisjes. Ze schijnen nogal wild te zijn heb ik gehoord ;) Kusje Marlous

 
Op 9/12/05 15:07 , Stephan zei...

Mooie foto's! Alles goed verder?

 
Op 9/12/05 22:40 , sibbelien zei...

hoi matthijs,leuk die foto's, goeie indruk krijg je zo. die ouwe vrouwtjes zijn wel 10 jaar jonger dan ik, maar nu weet ik mijn plaats weer. tot horens, sibbelien

 
Op 9/12/05 22:42 , winfried zei...

winfried gaat het ook proberen,want je weet wij zijn nog niet zo slim op de computer."Hup jongen zet hem op en hou je taai"
echte vaderpeptalk
eenferme schouderklop van je pappie

 
Op 10/12/05 12:09 , Matthijs zei...

Lilian, met 'linker oude vrouwtje' bedoel je dat metrovrouwtje? Ik neem aan dat ze niet door kan hebben gehad dat ik een foto maakte, dus ze keek sowieso al zo lelijk.

Wel maakte ik gister een foto, en een man leek het echt niet leuk te vinden. Hij kwam achter me aan en begon tegen me te praten. Helaas is er van dat Koreaans nog weinig kaas te maken. Uiteindelijk was nou niet helemaal duidelijk of-ie de foto weg wilde, of dat-ie zich aan het voorstellen was. De mensen blijven vrijwel altijd erg vriendelijk, dus soms is moeilijk de bedoeling te zien.

 

Een reactie plaatsen

dinsdag, december 06, 2005

Aangekomen!

Intussen ben ik veilig aangekomen.
De vlucht ging helemaal soepeltjes, hoewel het natuurlijk een lange vlucht blijft.

Aangekomen opgehaald door een Koreaanse student, waarmee ik ook heb geluncht. De lunch hier is al behoorlijk anders. Op een hete plaat op tafel stond het varkensvlees en de pittige groenten gaar te sudderen, en dat dus met dunne stalen stokjes naar binnen werken. Wel wat anders dan een boterham met kaas. M'n gastheer werkt intussen alles vrolijk smakkend naar binnen, want zo hoort dat hè.

De dormitory voor buitenlandse studenten hier lijkt ook niet bepaald op de IBB. Het lijkt een beetje op een Nederlands 2- of 3-sterrenhotel. Schuifdeur en portier bij de ingang, glanzende vloeren en lift, Fauteuils en breedbeeld-tv in de 'huiskamer'.

Intussen heb ik al wel een paar mensen leren kennen. Vooral een lading Chinezen, die op het eerst wat verlegen lijken (omdat ze niet zo goed Engels kunnen) maar verder heel aardig lijken. Verder zitten hier o.a. wat Fransen, wat Scandinaviers, een Amerikaan, een Zuid-Afrikaan en een Nederlandse Chinees. De meeste hiervan heb ik echter nog niet ontmoet, en natuurlijk zijn er nog meer.

Grappig was nog dat ik eerst een tweepersoonskamer zou krijgen met een of andere Taiwanees. Aangekomen in die kamer bleek het echter een grote teringbende, en de Taiwanees had beide 'helften' van de kamer volledig volgegooid. Mijn begeleiders maakten er nogal een punt van (de Taiwanees was er niet), en na tussenkomst van 'Mr. Chang' kreeg ik mijn eigen, nieuwe 2-persoonskamer. Toch wel prettig. :)

Intussen is het echter 22.50u hier, maar in Nederland 15.10u. Door de vlucht heb ik dus nogal een nacht gemist, dus we gaan zo maar eens naar bed. Meer verslag komt later.

4 reacties:

Op 6/12/05 17:25 , Lidwien zei...

ej thijs!
goed aangekomen dus! gelukkig! mama was namelijk toch beetje ongerust, ging je vlucht checken enzo. leuk!! dat je al mensjes hebt ontmoet! nouja iig veel plezier!

doeg!! Lidwien
en kusjes van mam

 
Op 6/12/05 21:03 , Kris zei...

Hee Thijs, veel plezier daar in Korea - jammer dat ik niet bij de grand farewell kon zijn, afijn: dus ik ga je blog maar checken, ook leuk. Vertrap niet teveel Koreanen en jetlagze voor nu! Kris

 
Op 7/12/05 09:45 , Matthijs zei...

Het valt trouwens best mee hoe klein die Koreanen zijn. Iets kleiner dan hier, je ziet er best veel van 1,55 oid, maar er zijn er ook genoeg van 1,85 oid.

 
Op 7/12/05 22:46 , Stephan zei...

Klinkt goed dat verblijf!
Maar vast niet zo goed als Lunetten!
Stephan

 

Een reactie plaatsen

zondag, december 04, 2005

Daar gaan we dan

En weg ben ik!
Gister de deur in Utrecht dichtgetrokken. En nu rijd ik binnen 15 minuten weg uit Zutphen, op weg naar Brussel.
Morgen om 15.45 vertrek ik uit Brussel, op dinsdag 6 december om 12.35u kom ik aan in Seoul. (4.35u Nederlandse tijd)

5 reacties:

Op 4/12/05 13:38 , Desirée zei...

Lieve Matti,

Eeen hele goede reis en doe voorzichtig!

Kus,
Dees

 
Op 4/12/05 15:57 , Stephan zei...

Goede reis jongen!

 
Op 5/12/05 17:03 , JImi zei...

Ook vanuit de donkere bestuurskamer een geode reis gewenst.
jimi

 
Op 6/12/05 11:11 , Rik zei...

Succes daar in Korea!

Groeten

 
Op 6/12/05 13:43 , Ilse zei...

Laat maar horen, en heel veel succes!

x

 

Een reactie plaatsen