Matthijs Gall.nl - Маттайс Галл.нл

SEOUL EKATERINBURG MOSKOU BEIJING PYONGYANG SHANGHAI HONG KONG HANOI BANGKOK

zondag, januari 29, 2006

Bukhansan Nationaal Park

Ik ben de laatste dagen druk geweest met allerlei tripjes. Vandaag naar Bukhansan Nationaal Park, een groot bergachtig park dat tegen de noordkant van Seoul ligt. (klik op de foto voor meer)


1 reacties:

Op 30/1/06 10:45 , Winfried zei...

Hallo Matthijs,

Blij weer iets van je te horen/lezen!
Het gaat goedn met je daar zo te zien.
Leuke foto's!

Groetjes + liefs van Winfried

 

Een reactie plaatsen

zaterdag, januari 28, 2006

Op TV (nu echt!)


3 weken lang heb ik elke zaterdag een uur naar een saai Koreaans programma moeten kijken... en elke keer zaten we er tot onze ergernis niet in. Deze (3e) keer wilde ik het al niet meer proberen, maar nu zou het dan toch echt gaan gebeuren.

En jawel! My moment of fame! Het is er allemaal nog best goed uit komen te zien. Persoonlijk kom ik nog best een paar keer goed in beeld, waaronder een stukje individueel. Het blauwe scherm achter me is daarbij ingevuld met (natuurlijk) een idyllisch beeld van Hollandse molens.

Nog even de opzet van het programma: het bestaat uit losse grappige/interessante (soms populair-wetenschappelijke) items van een minuut of 10 / 15. Na elk item kan het publiek hun waardering uitdrukken in de vorm van 1 tot 5 sterren. Op zich is het programma niet verkeerd. Elk item zou best interessant zijn, als het 3 minuten zou duren. Ze gaan echter veel te lang door op alles, en alles is van hetzelfde typisch Aziatische bedenkelijke niveau. Maar goed. (Hier staat trouwens nog mijn oorspronkelijke stukje over de opnames.)

Verder... veel foto's

Mijn verhaaltjes lopen een beetje achter op de foto's nu. De laatste tijd heb ik verschillende bezienswaardige plekken in Seoul bezocht, waarvan ik telkens veel foto's heb gemaakt.

Paleizen: Changgyeonggung & Jongmyo


Het Blauwe Huis
(het Witte Huis van Korea)


Paleizen: Gyeongbokgung

(Bij dit paleis ben ik al eerder geweest, maar nu voor het eerst ook binnen.)

Lotte World
's Werelds grootste indoor-pretpark

(Lotte (롯대) spreek je trouwens uit als Lottee.)

En daarnaast nog wat leuke algemene foto's


Elke foto hierboven is aanklikbaar, en zal je naar een aparte fotoset van dat onderwerp sturen. Al met al zijn het dus wel behoorlijk veel foto's, maar ik hoop toch dat men de tijd kan vinden ze te bekijken.
(Bedenk maar dat ik van de nu 1700 foto's die ik heb gemaakt ik maar een klein deel hier heb geplaatst.)

1 reacties:

Op 30/1/06 22:44 , Lilian zei...

Woehoe, Matti de BK-er! Ben je al herkend op straat? Zo met die gezellige molens op de achtergrond en dat aapje op schoot ziet het er idd best leuk uit. Groetjes, Lil
ps 1700 foto's?! Heb je niks anders te doen de hele dag?

 

Een reactie plaatsen

maandag, januari 16, 2006

Weblog-archieven werken weer!

Oeps! Ik kwam er nu pas achter dat door een foutje in de instellingen de archieffunctie van dit weblog niet goed werkte. De links aan de rechterkant die je naar de posts van de verscheidene maanden moesten brengen werkten hierdoor niet, waardoor het moeilijk was om oude berichten terug te vinden.

Nu is het echter gefixt, en werkt het! Nu kun je makkelijk de berichten van mijn eerste dagen hier, of mijn adres en telefoonnr terugzoeken.

Verder... Foto's

Op mijn foto-pagina heb je intussen al wat nieuwe fotootjes kunnen vinden, hierover zal ik binnenkort nog wel wat meer vertellen.

Koreaanse toets gehaald!

Mijn Koreaanse midterm-exam is intussen goed gegaan! Ik was er een beetje bang voor, maar het ging behoorlijk goed. Ik heb nog geen exacte resultaten verkregen, maar wel is gezegd dat onze klas (v/d 3) het hoogste gem. resultaat had. (Wij zijn de enige klas met niet uitsluitend Chinezen en Japanners, dus het is geen verkeerde prestatie.)
UPDATE: Vandaag resultaat gekregen: 97% voor schrijven, 97% voor spreken, 93% voor luisteren. Erg netjes dus. (We moesten 70 of 80% halen, dat weet ik niet precies.)

7 reacties:

Op 18/1/06 10:21 , stephan zei...

dat zijn zelfs nog mooiere resultaten dan die je hier haalt!

 
Op 18/1/06 14:26 , Lidwien zei...

woehoe goedzo thijsie!!

 
Op 19/1/06 09:36 , sibbelien zei...

hoi thijsie,gefeliciteerd! echt hartstikke goed! Ik ga je verhaal over @ gebruiken voor de franse les, om wat te vertellen over jouw wederwaardigheden in het frans.Je krijgt de groeten van oma, van Ruben (www.Rubenwiggers@zonnet.nl)en van Freddy, die helemaal enthousiast wordt als ik over jou vertel : "Hij wordt echt een man van de wereld!" aldus Freddy. Waarschijnlijk heeft hij nog gelijk ook! Kom je nog een es toe aan je familie te mailen, iedereen vraagt naar je.

Liefs van Sibbelien.

 
Op 19/1/06 21:17 , Winfried zei...

Hallo Thijs,

Hoe ga je je TV-optreden omschrijven in je CV ?

Liefs & groetjes van Winfried

 
Op 22/1/06 18:02 , Winfried zei...

Hallo Thijs,

Hartstikke goed trouwens, dat taal-resultaat!
Mijn complimenten!

Liefs van Winfried

 
Op 25/1/06 15:20 , sibbelien zei...

Hoi matthijs, die nieuwe fotopagina ziet er wel zeer flitsend uit, maar maakt het wel wat ingewikkeld! ik begrijp dat je naar een pretpark geweest bent. Is je taalles afgelopen trouwens? En wanneer ga je naar Japan? Tot horens,en liefs van Sibbelien.

 
Op 26/1/06 00:32 , Matthijs zei...

De taalles duurt in elk geval nog tot 17 februari, daarna wilde ik naar Japan gaan.
Intussen zit ik echter ook behoorlijk serieus te denken over een tripje naar Noord-Korea, dus ik moet nog maar even kijken.

Over het pretpark en de andere nieuwere foto's zal ik nog wel even wat typen. Omdat ik het een beetje druk heb lopen de verhaaltjes een beetje achter op de foto's.

 

Een reactie plaatsen

zaterdag, januari 14, 2006

Op TV!

Afgelopen dinsdag weer wat aparts meegemaakt: ik kom op de Koreaanse (nationale) TV!

Na afloop van de Koreaanse les probeerde de docente me duidelijk te maken dat ik naar een bepaald lokaal moest, schijnbaar voor iets met tv en een interview in het Nederlands. Ook wilde ze per se weten hoe we in Nederland een '@' noemen. 'At' klonk niet interessant genoeg, maar 'apenstaartje' wel.

Al met al erg vaag, maar op naar het lokaal dan maar. Daar bleken ook Sipan en Irina en een Japans en Taiwanees meisje te zijn. Ons werd verteld dat we die avond naar KBS (een van de Koreaanse commerciele zenders) zouden gaan om op tv te komen, Ook nu bleken ze nogal gefixeerd op de '@', en gaven ze me de letterlijke vertaling van apenstaartje, iets als 'wongsoeni koori'.

Intussen was echter nog steeds niet erg duidelijk wat er nu precies ging gebeuren. Het leek erop dat we zouden deelnemen in een soort quiz oid, waarin Koreanen bepaalde
buitenlandse woorden moesten raden. Dat wijzelf zouden moeten deelnemen in een Koreaanstalige quiz leek namelijk nogal onmogelijk.

Naar de studio's!

's Avonds dus naar het studiocomplex. Na aldaar tussen allerlei flitsende decors te zijn doorgelopen was onze eigen studio toch een beetje een teleurstelling. Het decor zag er duidelijk minder professioneel uit:Duidelijk werd dat er in het programma geen Koreanen zouden meedoen, en het toch echt puur over ons ging. Iedereen diende zich om te kleden in 'traditionele kledij' uit zijn of haar moederland. Gelukkig hadden ze geen Nederlandse kleding, dus bleef mij dit bespaard. Ook voor Sipan waren er geen Zweedse kleren. Irina was intussen niet erg gelukkig met haar 'Russische' kleren, ze waren namelijk Pools terwijl ze nota bene uit Aziatisch Rusland komt. Chantal (USA) werd aangekleed als cowboy en Franz (Duitsland natuurlijk) als Beethoven.
De opnames gingen in een paar rondes.

Ronde 1: Taiwan, Duitsland, Hongarije aan tafel

Deze drie dienden achter een tafel te gaan zitten, achter hun eigen vlag. Blijkbaar houden de Koreanen echter niet zo van Spanje, de Spanjaard moest Hongaar spelen achter een Hongaarse vlag. Intussen sprak-ie nog wel gewoons Spaans voor de camera, en sloeg het dus nergens op... Allen moesten ze zich even voorstellen in hun eigen taal (gebruik van Engels of Koreaans was niet toegestaan).

De '@' speelde een hoofdrol. Blijkbaar heeft de Chineze (Taiwan) naam ervoor iets te maken met een muis, de Duitse iets met een oor en de Spaanse/Hongaarse iets met een worm. De buitenlanders kregen een bord geserveerd, met daarop het object in kwestie. Bij het Taiwanese meisje een levende muis, bij de Duitser een nep-oor, bij de Spanjaard een stel levende wormen!

Ronde 2: USA en Japan

Vervolgens moesten de USA en Japan samen gaan staan in hun 'traditionele kostuums', en zich voorstellen en zeggen dat het in hun beider talen een 'at-mark' heet.

Ronde 3: The muslim population

In ronde 3 kwam de hele groep aan bod (10 man?) Iedereen had nu een dier/object gekregen dat overeenkwam met 'zijn @'. In mijn geval dus een knuffelaap, ivm het apenstaartje. Voor Sipan een Olifant, voor Irina een hond. Eerst moesten we ons nog even allemaal (tegelijk, dus onverstaanbaar) voorstellen in onze eigen taal.

Vervolgens werd een wereldkaart gepresenteerd, waarop wij ons object/knuffel op ons land moesten plakken. Deze wereldkaart was nog wel het meest absurde van de hele onderneming. Sommige delen van de wereld vielen er namelijk buiten. Het grootste deel van de wereld was grijs, maar een groot deel (vooral Noord-Afrika, Midden-Oosten) was groen.
In de rechterbovenhoek stond het antwoord: 'Map of Muslim Population in the World'. De Koreanen hadden de eerste de beste kaart gepakt die ze konden vinden, zonder ook maar enig idee te hebben waar de kaart over ging!
Vervolgens moesten dus onze items op de corresponderende plekken worden geplakt. Lastig, aangezien niet-Moslim Zweden er grotendeels buiten viel. "Ach, plak het dan maar op Engeland" was het professionele antwoord. Ook mijn 'Nederlandse' aap was moeilijk, aangezien deze zo groot was als Afrika.

Ronde 4: Irina, Sipan en ik voor het blauwe scherm

Vervolgens kwam ik eindelijk in de hoofdrol. Omstebeurt moesten wij nu op een stoel plaatsnemen voor een blauw scherm, en adhv ons dier vertellen hoe we de '@' noemen.

Aldus geschiedde: ik vertel over het apenstaartje, en gebruik hierbij de staart van de aap. Maar nee, het was niet lang genoeg. Ik had echter verteld wat ik te vertellen had, dus wat moet je dan nog zeggen? Zeg maar gewoon wat willekeurigs, was het antwoord.
Vervolgens was het nog niet goed, ik moest meer natuurlijk overkomen. Hierbij schoot ik in de lach, hoe moet je in hemelsnaam nog natuurlijk reageren in zulke bizarre omstandigheden?

Slot

Maar goed, uiteindelijk alles opgenomen. En wat krijgen we als dank: een commercieel boekje OVER het tv-station! :D
Het was niet live, dus alles is minstens 3x overgedaan. Vanavond wordt het uitgezonden, dus ik ben erg benieuwd wat ze ervan gemaakt hebben.

Alles was nogal bizar, en eigenlijk oneindig saai. We dachten eerst dat het voor een educatief programma zou zijn, maar mede doordat je soms door elkaar heen moest praten, het ze niks uitmaakte wat je zei, en Spaans als Hongaars werd gepresenteerd is de educatieve waarde erg laag.

Nee, het was entertainment. De opgenomen beelden waren echter zo ongelooflijk mat een saai dat je er in de verste verte geen entertainment in kan zien.
Het meest waarschijnlijk is dus dat alles gigantisch gemonteerd gaat worden en van rare beelden en geluiden wordt voorzien. Zo zullen er wel allemaal rare geluiden komen als de borden worden geopend, en worden de blauwe schermen volgepropt met rare beelden om ons goed voor gek te zetten, en er zo nog wat vermakelijks van te maken.
Zoals ik al zei: vanavond komt het op tv!! Ik ben benieuwd! In elk geval een bijzondere en absurde ervaring, in een Koreaans tv-programma komen. Voor de Koreanen zelf was het overigens allemaal heel normaal. Elke keer als je moest lachen vroegen de meegereisde docenten zich af waarom.

Ik heb er weer een boeiende fotoset van gemaakt, die je zeker even moet bekijken.Ook heb ik er een groot aantal filmpjes van gemaakt, maar die zijn vooralsnog iets moeilijker online te zetten. Dat ik zelf niet zo vaak in de foto's voorkom komt overigens vooral omdat ik de meeste zelf gemaakt heb.

5 reacties:

Op 14/1/06 08:58 , Ilse zei...

Wat bizar allemaal! Wel heel grappig, heb je het programma soms opgenomen? Kunnen we thuis nog een keer smakelijk lachen om je grote TV avontuur...

 
Op 16/1/06 15:03 , stephan zei...

bizar inderdaad...

 
Op 16/1/06 15:03 , stephan zei...

bizar inderdaad...

 
Op 19/1/06 11:56 , Eva zei...

Heeej Matti, hehe ben er eindelijk achter hoe ik kan reageren op je koreaanse belevenissen! Wat cool dat je op tv bent gekomen.
Heb je nog nachtmerries gehad over het apenstaartje?
Leuke foto's!
Ik ga verhuizen! Per 1 feb woon ik in de croesestraat, vet he. Ben der helemaal blij mee.
Renée komt volgende week dinsdag weer terug. We missen je wel hoor.
Enne je bent m'n verjaardag vergeten; maar dat maakt niet uit, ik verwacht natuurlijk wel een mooi cadeau uit Korea ;)
grtz
eva

 
Op 24/1/06 08:59 , Jimi zei...

Mag ik een handtekening?????

 

Een reactie plaatsen

dinsdag, januari 10, 2006

Diverse foto's


Tussendoor weer even wat foto's. Zo heb ik zondag met Susanne en Irina de berg Inwangsan beklommen (wees niet bang, slechts 300 m hoog), met een aardig uitzicht en wat Koreaanse heiligdommetjes erop.

2 reacties:

Op 12/1/06 08:21 , Jimi zei...

He MATTI!!!!
Na een wat drukkere periode heb ik weer wat tijd gemaakt om ff je site te bezoeken.
Aangezien vanavond de nieuwjaarsborrel van Orca pas is vind ik dat ik je nog prima het beste kan wensen voor het nieuwe jaar!
Het is mooi om te zien hoe je je daaar vermaakt en om te zien hoe je daar boven je klas staat/uitsteekt :P
Ik wilde je ook nog wat franse foto's sturen, maar ik bedacht me dat ik geen adres heb. Heb je iets voor me???
Ik lees het wel. (ik ben wel volgende week ff wintersporten, dus misschien dat het iets later wordt, maar het komt!
Tot snel, dikke lebber Jimi

 
Op 12/1/06 10:17 , Marije marsman zei...

Heej Matthijs,

Een van je huisgenoten laat ook eens wat van dr horen...
Grappig om al je verhalen uit Korae te lezen! Ook leuk om die verhalen over Chinezen te lezen. Zeker een gek volkje! Maar pas maar op; het zijn er inmiddels al 1 miljard!

Ook leuk om die foto's te zien van jou en iniminie Chinezen/Koreanen...

Hoe is het eten daar verder? Al erge diarree gehad (of krijg je dat alleen in India?), tja geneeskundestudent he...
Heb je trouwens ook al hond gegeten/gezien. of doen ze dat alleen in Vietnam?
Hebben de Koreanen je ook al over 'Gus'gevraagd?

Liefs Marije

 

Een reactie plaatsen

donderdag, januari 05, 2006

Schaatsen!


Voor de 시장 (stadhuis) staat deze dagen een tijdelijke ijsbaan. Onderhand ben ik daar al 2x met wat mensen gaan schaatsen, wat erg leuk was! Enige punt was dat de ijsbaan totaal overbevolkt was. Icm met de hoge gebouwen eromheen gaf het echter een erg, leuke erg Koreaanse ervaring. En, voor omgerekend 85c entree (incl schaatshuur) was het niet duur.

7 reacties:

Op 6/1/06 10:56 , Sibbelien zei...

Hoi Matthijs, wat een leuke foto's! Ik wist niet dat jijvan schaatsen houdt en hadden ze dus jouw schoenmaat?! Zo te zien vermaak je je nog steeds prima. Ik zal je nog eens proberen te bellen, want dat lukte niet zo. Je vaste telefoon geeft een vreemde signaaltoon, alsof die niet meer is aangesloten. Kun je ons eens doorgeven, hoe dat zit?
Groetjes van Sibbelien

 
Op 6/1/06 18:00 , Anoniem zei...

Hee, neeffie van me, wat ziet het er allemaal leuk uit !!! Jij op de schaats, en zo'n stuk taart en dat dat meiske met wie je zo gezellig zit te knuffelen ...
Ik wens je een heel goed 2006 !
Groets, Anne

 
Op 7/1/06 05:30 , Matthijs zei...

M'n vaste telefoon zou gewoon moeten werken:
0082-2-747-5555-406.
Je zou dan een stem moeten horen, waarna je nogmaals mijn kamernr moet intoetsen: 406.

 
Op 7/1/06 05:30 , Matthijs zei...

Maar je kan beter m'n mobiel proberen (hoewel het duur kan zijn):
0082-10-2893-2347

 
Op 9/1/06 11:26 , stephan zei...

Hé matthijs! Het is weer genieten van je foto's met commentaar.
Maken ze zoveel foto's omdat je zo lang bent of doen ze dat bij meer "westerlingen"? Wel apart lijkt me dat.

 
Op 9/1/06 13:52 , Matthijs zei...

Stephan, het is een combinatie. Het lijkt bij mij wel meer te gebeuren dan gemiddeld. 't Is wel een beetje bizar, maar ook wel leuk. Ik zal er edd nog eens een uitgebreider stukje over schrijven.

 
Op 10/1/06 16:19 , Jolande zei...

haaaj broer

vet allemaal

 

Een reactie plaatsen

zondag, januari 01, 2006

Gelukkig Nieuwjaar!Ook in Seoul is het intussen nieuwjaar, zelfs al 8u eerder dan in Nederland.
En ook hier wilden we dit natuurlijk vieren, hoewel het wat anders is dan gebruikelijk...
Met ons groepje hier eerst oudjaarsdiner gemaakt, in de vorm van spaghetti bolognese. Daarna wederom de berg Namsan beklommen om het moment mee te maken en hopelijk wat vuurwerk te zien.
Tot slot naar het stadsdeel 신촌 ('sjintsjon') gegaan om het nieuwe jaar te vieren in wat bars aldaar.

Vuurwerk

Iedereen verwacht nu natuurlijk dat het hier werkelijk stikt van het vuurwerk, aangezien de troep uit Azie komt. Nee dus, Koreanen steken in principe geen vuurwerk af. Enkele grote hotels hadden echter wel erg mooi vuurwerk, zodat er toch wat te bekijken viel. (In China is overigens helemaal geen vuurwerk, daar is het verboden.)

Foto's!

En wederom heb ik er een aardige fotoset van gemaakt.

Wat ook wel interessant is wat betreft de foto's: alle foto's staan in volledige kwaliteit en grootte (4Mpx) in het fotoalbum. Als je een foto mooi vind kun je dus gewoon de volledige grootte downloaden en (laten) afdrukken. Je komt er door op het knopje 'all sizes' boven de desbetreffende foto te klikken.

3 reacties:

Op 1/1/06 21:33 , Desirée zei...

Lieve Matti; een heel gelukkig nieuwjaar! Met een mooi begin in Zuid-Korea! Goed om te lezen/zien dat je het naar je zin hebt!
Kus, Dees

 
Op 2/1/06 18:50 , Ilse zei...

Gelukkig Nieuwjaar! (Hoe zeg/schrijf/typ je dat in het Koreaans?)

Enneh... Zou je niet eens wat minder gaan stappen en wat meer Koreaans studeren? :p

 
Op 2/1/06 22:50 , Winfried zei...

Hallo Matthijs,

Een heel gelukkig en goed 2006 gewenst door je pa & ma !
Sibbelien heeft tevergeefs geprobeerd je te bellen op 1 januari, maar het lukt niet.
Je website lezen we steeds met genoegen + leuke en boeiende foto's.
S. vraagt steeds wie die meisjes zijn!
Veel liefs en groetjes van Winfried

 

Een reactie plaatsen