Matthijs Gall.nl - Маттайс Галл.нл

SEOUL EKATERINBURG MOSKOU BEIJING PYONGYANG SHANGHAI HONG KONG HANOI BANGKOK

woensdag, maart 22, 2006

De-Militarized Zone, de grens met Noord-Korea

Onder het hoofdstukje 'Annoyances' waarschuwde de Lonely Planet er al voor. Er zijn niet veel annoyances in Korea, maar eentje is dat Koreanen soms veel te vaak en onnodig 'vlug, vlug!' (빨리 빨리 / 'palli palli') zeggen.

Onderhand alweer een maand geleden ben ik met de vorige Koreaanse klas (+ docenten) naar de De-Militarized Zone (DMZ) geweest, de grens met Noord-Korea. Noord en Zuid zijn officieel nog steeds in oorlog, en gevolg daarvan is dat 'de-militarized' een beetje onzinnig klinkt, aangezien deze grens de meest bewapende ter wereld is. (De naam DMZ slaat officieel echter op de 4 km brede strook niemandsland die dwars over het Koreaanse schiereiland loopt als buffer tussen Noord en Zuid.)

Helaas had dit tripje wat te leiden onder de genoemde 'vlug vlug'-neiging. Tijdens de dag bezochten we namelijk verscheidene 'bezienswaardigheden', en aangezien we er eerst heen moesten en daarna hiertussen moesten pendelen nam het reizen een erg groot deel van de tijd in.
Op de momenten dat we echter eindelijk op een interessante plek waren aangekomen begonnen de docenten om voor mij nog steeds onverklaarbare redenen vaak al na 1 minuut 'palli palli' te roepen, als teken dat we snel weer verder moesten.
Zo was er een uitzichtpunt waar je goed Noord-Korea kon zien, maar van het zeer zeker fascinerende uitzicht heb ik door deze onzin maar 3 minuten kunnen genieten, terwijl de tijd op zich ruim voorhanden was...
En in de Aziatische volksaard ligt het niet om hierover kritische vragen te stellen...

Een interessante dag, maar hierdoor helaas wel deels verpest. Aangezien Zuid-Koreanen (de docenten) echter niet IN de DMZ zijn toegestaan heb ik nog niet alles gezien, dus gaan we nog weleens terug om wat meer tijd te nemen. Zeker nu ik naar Noord-Korea ga wel interessant.

Maar goed, doordat op veel plaatsen foto's niet zijn toegestaan en door de haast heb ik niet van alles foto's, maar hier hier is toch een aardige fotoset.

Over het uitzicht over Noord-Korea overigens nog wat meer:
Te zien waren o.a. een nepdorp. Netjes gebouwd door Noord-Korea uit propaganda-overwegingen, om te laten zien hoe goed ze het voor elkaar hebben, maar helaas woont er niemand. Elke avond doen een paar mensen alle lichten aan om bewoning te simuleren. Aan de horizon waren de buitenwijken van de eerste echte stad te zien, inclusief deprimerende sovjetsflats, en een groot gouden Kim Il Sung (of Kim Jong Il)-standbeeld op een heuvel. (Overigens zag het propagandadorp er ook deprimerend en eentonig uit.)

Labels:

8 reacties:

Op 23/3/06 12:11 , stephan zei...

bizar zeg, zo'n propagandadorp.
groeten
stephan

 
Op 24/3/06 11:51 , Jelte zei...

Hey Wicher,

Aardige belevenis zeg. Moet wel indrukwekkend geweest zijn. Al zal je reis naar Noord-Korea dat nog meer worden. Weet je al wanneer je gaat?

Mijn reis naar Moskou gaat trouwens door. 14 april vertrek ik. Ik mail je er binnenkort nog over of we bellen weer eens. Maar dan moeten we even een tijdstip afspreken.

Ik groet u,
Jelte

 
Op 26/3/06 11:18 , sibbelien zei...

Interessante beschrijving van een bizarre toestand!

liefs,sibbelien

 
Op 2/4/06 13:57 , Anoniem zei...

ej broer!
bedankt voor je cadeautjes!! heel erg leuk! Lief dat je aan ons dacht!

dikke smakkerd Lidwien

 
Op 4/4/06 17:26 , Joke zei...

Hoi Matthijs! ik ben Joke, tweeedejaars Utrechts studentje die volgend semester aan SSKU of Ajou university gaat studeren en ik had graag je help bij de keuze, haha! Over Ajou weet ik al veel, maar ik vroeg me af hoe met engelse economievakken en hoeveelheid internationale studenten in SSKU gesteld was.. kan je me eens emailen als je tijd hebt? Jammer genoeg zou ik deze week al moeten beslissen, haha! Veel plezier nog!
Joke

 
Op 4/4/06 17:27 , Joke zei...

ow nog even: jodehollander@gmail.com .. weet namelijk niet of ze mijn emailadres ook op jouw blog tonen:) Thanksssssss heeeel erg!!

 
Op 5/4/06 10:15 , Ilse zei...

빨리 빨리 !

 
Op 5/4/06 11:05 , stephan zei...

Dat is het betere Koreaans, Ilse.

 

Een reactie plaatsen

donderdag, maart 16, 2006

Wat leuke fotootjes

Enige dagen terug naar een wat meer traditionele markt geweest. Niet bijzonder spectaculair, maar toch erg interessant omdat het veel meer de aanblik van een derde-wereldland dan van een 'eerste-wereldland'. Zo kun je toch zien dat Korea nog ergens in de transitie zit.


En als laatste heb ik intussen drie van de vijf paleizencomplexen bezocht. Ditmaal: Deoksugung, een wat kleiner complex. Hier de foto's:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

woensdag, maart 15, 2006

Update: univ. vakken begonnen!

Het is weer eens tijd voor een algemene update van mijn kant.

Nieuwe uitwisselingsstudenten

De afgelopen 3 weken heb ik geen Koreaanse les gehad, wat grotendeels inhield dat ik vakantie had. Van echt niksdoen was echter niet zozeer sprake. Ik ben hier al sinds december, maar al die tijd was het hier officieel wintervakantie. Het universitaire semester is pas net begonnen, en dus zijn de meeste uitwisselingsstudenten ook rond deze tijd aangekomen.

Het betreft een groep van ongeveer tien studenten, namelijk twee Finnen (m+v), een Duitse, een Oostenrijkse, een Mexicaanse, twee Italiaansen, een (Koreaanse) Amerikaan, een Nieuw-Zeelander en een Nederlander. (Daarnaast zijn er ook een aantal nieuwe Chinezen en Japanners gekomen, maar met de Aziaten hier in huis is nog steeds lastig contact te maken (erbuiten gaat het beter), dus daarvan weet ik het fijne niet.)
Naast deze nieuwe mensen zijn Irina (Rusland), Bron (Zuid-Afrika), Richard (Frankrijk), Timo (Finland), Sipan (Zweden) en Susanne (Oostenrijk) ook nog steeds hier.

Aardige mensen allemaal, en wederom vooral Europeanen. In de afgelopen weken dus ook nog weleens met hen de hort op geweest, om nieuwe dingen te zien en elkaar een beetje te leren kennen.

De zee op

De afgelopen bijvoorbeeld samen met Lulu (Mexico) 2 nieuwe studenten uit Taiwan en Japan meegeweest met een stel Koreanen, in een plezierboot de zee op. De Koreaanse familie had echter zelf ook wat vrienden uitgenodigd, waardoor ik zo'n beetje in een Koreaans familieuitje terecht was gekomen. Een geinige ervaring. Hier wat fotootjes:

Verder Korea in


Verder ben ik in deze periode voor het eerst echt verder Korea in geweest. Recht naar de oostkust ditmaal, wederom voor de bergen. We gingen erheen per expressbus, een comfortabele en redelijk snelle manier, en zoals al het openbaar vervoer niet duur. Ook hiervan weer een fraaie fotoreeks:

Het nieuwe semester: Koreaans en filosofie

Zoals ik al eerder heb aangegeven doe ik wederom Koreaanse taallessen, waardoor weinig tijd overblijft voor reguliere vakken. Toch wilde ik tenminste nog wel een vak ernaast doen, en dan wel over een specifiek Koreaans/Aziatisch onderwerp. Op die manier kan ik nog wat meer leren over dit land, en ook een normaal vak met gewone Koreanen meemaken.

Het enige vak dat viel te combineren met de taallessen was Korean Culture en Philosophical Thought. Best interessant, en daaraan ben ik dan ook begonnen. Groot nadeel is echter dat vrijwel de gehele groep bestaat uit de nieuwe uitwisselingsstudenten die ik zojuist noemde...
Ik liep dus ook al met de gedachte om er toch nog maar een vak bij te nemen.

In de 'dormitory' alhier wonen ook een aantal buitenlandse docenten. Met de meeste is geen contact, maar een dag of 10 geleden is ook een Nieuw-Zeelandse/Canadese professor ingetrokken die jonger is en wel meer met de studenten optrekt. Leuk met 'm gesproken, en hij vertelde dat-ie o.a. het vak Introduction to Philosophy ging geven. Bepaalde filosofische onderwerpen heb ik altijd erg interessant geworden, dus dit is nu mijn tweede vak.
Bovendien bestaat hier de groep uit vrijwel enkel Koreanen. Koreanen staan er een beetje om bekend binnen univ. vakken weinig kritisch te zijn, maar letterlijk teksten in het boek op te lepelen. Binnen dit vak is dat echter onmogelijk, en ik ben benieuwd wat voor meningen en inzichten men heeft.

Vandaag heb ik ook m'n 2e volle dag Koreaanse les weer gehad, dus het is weer elke ochtend vroeg op. Om eerlijk te zijn heb ik er bij die gedachte even niet bijster veel zin in... Bovendien heb ik een volledig nieuwe klas en ben ik nu de enige westerling. Nou is er niks mis met Japanners en Chinezen, maar ik had toch graag tenminste ook 1 andere westerling gehad. Het is soms toch wel prettig om tenminste op Engels te kunnen terugvallen, en ook zul je elkaar in veel gevallen beter begrijpen.

Sport: Taekkyon

Intussen ben ik ook eindelijk zo'n beetje echt de sportclub die ik al eens genoemd heb binnen gekomen. Een tijdje trainden ze niet, maar nu zijn ze weer volop bezig. Afgelopen week al driemaal meegetraind.
Taekkyon is de oudste Koreaanse vechtsport en omgeven met het een en ander aan traditie. Het ziet er wel opvallend uit, aangezien het er ook een beetje uitziet als een dans.

Ook is het normaal in Korea om altijd mensen uit te nodigen om samen naar een restaurant te gaan, dus ook al een paar keer met ze gegeten. Dat is leuk, maar ook wel vermoeiend. Veel leden (totaal zijn er overigens maar 20 leden oid, maar het grootste deel daarvan is er wel heel vaak) spreken nauwelijks Engels, vergelijkbaar met mijn huidige Koreaans. Momenteel spreken we dus een beetje om-en-om Koreaans en Engels. Mooie oefening natuurlijk, maar na een paar uur wel dodelijk vermoeiend.

Noord-Korea en China

Onderhand wordt ook al redelijk zeker dat ik eind april / begin mei 2 weken de hort op ga, en wel naar Beijing en Noord-Korea! Met in elk geval een paar mensen van hier ga ik een 7-daagse trip naar Noord-Korea maken. Aangezien dit verplicht vanuit Beijing moet leek het me wel aardig er ook daar een weekje te besteden.

Over een week of 6 zal ik dus afreizen naar een van de meest bizarre plaatsen op aarde. Ik kijk er heel erg naar uit, de gedachte om daar daadwerkelijk rond te stappen intrigeert me enorm. De megalomane hoofdstad Pyongyang, de zwaarbewaakte grens met het Zuiden vanaf de andere kant, de aanbidding van Kim&Kim, en hopelijk een massa-gymnastiekvoorstellen zoals waarvan jullie waarschijnlijk weleens wat beelden hebben gezien.

Daarnaast zal ik alle highlights in en rond Beijing kunnen bekijken, zoals de Chineze Muur, de Verboden Stad en natuurlijk de stad zelf. De reis Beijing-Pyongyang zal per nachttrein zijn, 24u. Alleen nog even het programma volledig vaststellen, zeker weten wie allemaal meegaat en genoeg euro's bij elkaar krijgen... Ik denk echter dat alles wel moet lukken.

Verder

Sinds een week of 3 heb ik dus een kamergenoot, de Nieuw-Zeelander. Tot nu toe eigenlijk geen punt. Het is wel een relaxte gast, en doordat we allebei wel redelijk druk zijn met dingen zit je elkaar niet zo heel erg in de weg.

Verder is in de tussentijd mijn paspoort verdwenen, waarschijnlijk gestolen. Dat leverde natuurlijk het een en ander aan gedoe op, maar minder dan men wellicht zou verwachten. Intussen heb ik via de ambassade alweer een glanzend nieuw paspoort vanuit Nederland. Uitgevende instantie: Ambassadeur te Seoel. :)

Oke, bovenstaand verhaal is een nogal grote update. In principe zal ik proberen wat vaker wat kleinere updates te plaatsen, maar met alle activiteiten alhier komt het er niet altijd van. In elk geval het beste gewenst, en tot ziens!

2 reacties:

Op 18/3/06 15:49 , Winfried zei...

Hallo Matthijs,
Leuk om je berichten te lezen en je foto's te zien !
Zo te lezen gaat het erg goed met je en vind je het ook leuk (belangrijk!).
Hier gaat alles goed/z'n gangetje / met z'n hobbels.

Veel liefs van Winfried.

 
Op 18/3/06 16:13 , sibbelien zei...

hoi Matthijs, Leuk verhaal, wat doe je veel! Ook heel goed om je te verdiepen in de Koreaanse cultuur en filosofie. We horen nog wel over je reis,

liefs van Sibbelien

 

Een reactie plaatsen

vrijdag, maart 03, 2006

Leven als een beroemdheid

Een van de kenmerken van een wereldstad is dat er vaak vele culturen en nationaliteiten samenkomen, gecombineerd met nog eens allerlei vreemde snuiters. Dit zorgt ervoor dat men vaak meer gewend is aan vreemdelingen, en toleranter is dan elders. Hier in Seoul is het anders. Het is dan wel een van de grootste steden op aarde, de gemiddelde bewoner is evenzeer gewend aan buitenlanders als de inwoners van Appelscha.
Het Koreaanse volk is een van de meest homogene volken op aarde. Als sinds ongeveer het jaar 600 wonen ze hier, en is er vrijwel geen migratie geweest vanuit andere landen. En waar je in Amsterdam of een andere stad in Nederland altijd wel buitenlanders of allochtonen zult tegenkomen, bestaat het volk op straat in Seoul toch wel voor 99,5 % uit Koreanen. De meeste mensen zijn dus niet zo gewend aan vreemdelingen, en zeker als je dan een blanke jongen van 1m97 bent val je dus wel op.

Verder hebben Koreanen een grappige eigenschap: wat sommige zaken betreft zijn ze erg direct. Als ze vinden dat je er die dag slecht uitziet, of denken dat je bent aangekomen, zeggen ze dat botweg. Ook kunnen ze ongeneerd naar mensen staren. Toen ik eens een foto liet zien van een paar jaar terug waarop ik een wat ronder gezicht had riep eentje: 'Wow! You were fat!' Eigenlijk bevalt dit me wel. Hier aangekomen blijk ik namelijk nogal aan het Koreaanse schoonheidsideaal te voldoen, en de Koreaanse directheid maakt dat ik dat te weten krijg ook.

In zekere zin waan ik me hier soms een celebrity. Op straat voel je je als enige westerling al enigszins speciaal, dat veel mensen me in verwondering nakijken draagt hier wel aan bij. Op straat en in openbare gelegenheden is dan ook ettelijke malen gebeurd dat een willekeurige Koreaan naar me toe kwam simpelweg om te vertellen hoe 'handsome' of 'pretty' ik ben. Gister had ik nog een introductiebijeenkomst voor nieuwe uitwisselingsstudenten hier, en daarbij komt een van de (mannelijke) Koreaanse studenten die het organiseerde naar me toe en zegt 'You're soo handsome!'.
Een echte Koreaan heeft z'n 'hendùpoon' (mobieltje) altijd binnen handbereik, dus daarmee wordt soms ongevraagd een foto van mij gemaakt, of er wordt gevraagd of ik met ze op de foto wil. Intussen informeren taxichaffeurs en oude mannetjes me over de filmsterren en beroemdheden waarop ik lijk, waaronder Leonardi DiCaprio, James Dean, Nicolas Cage, Prince William en zelfs Princess Diana!

Ook is het een paar keer voorgekomen dat ik stilletjes werd achtervolgd door giebelende pubermeisjes (in schooluniform). Een van de meest grappige voorvallen was toen ik eens met mijn klasgenoot Steve aan het lunchen was in een universiteitskantine. Blijkbaar was er een schooltoer aan de gang, want een stuk verderop stond een groep middelbareschoolmeisjes te babbelen. Toen ze ons in het oog kregen stonden ze echter gelijk op scherp, het kijken naar ons, giebelen en kreetjes slaken was niet van de lucht. Natuurlijk trok dit mijn aandacht, maar toen ik in hun richting keek hadden ze het helemaal niet meer... Even later werd het nog leuker: nu stond een groepje buiten het restaurant, aan de kant van een grote glazen wand. Het grootste deel van het glas was echter matglas, waardoor het hele groepje samengedromd door enkele kleine gaatjes naar ons stond te gluren, terwijl eentje net lang genoeg was om op haar tenen over het geblindeerde gedeelte heen te kijken. Uiteindelijk had eentje de moed verzameld om te zwaaien, maar het feit dat ik terugzwaaide was duidelijk te veel voor ze. In opwinding renden ze er vandoor.

Maar goed, nadat mij voor de honderdste keer werd verteld hoe knap ik ben weet ik niet meer wat ik ervan moet denken... Gelukkig doen de meeste Koreanen wel gewoon normaal, anders had ik ook geen leven. En hoewel ook sommige andere westerse studenten dit effect hadden, lijkt het bij mij toch wel het sterkste. In elk geval zijn het over het algemeen bijzondere en mooie ervaringen. Hopelijk ben ik niet al te arrogant geworden als ik terugkom naar Nederland.

(Dit stukje is in oorspronkelijk geschreven voor Le Contenu Commun, het tijdschrift van de Tilburgse studentenvereniging d'Artagnan, waarvan Jelte hoofdredacteur is. In de eerstvolgende uitgave zal het worden gepubliceerd.)

8 reacties:

Op 3/3/06 10:34 , sibbelien zei...

prachtig stukje! vooral,dat je ook op Lady Di lijkt. Het is me niet helemaal duidelijk wat dat Koreaanse schoonheidsideaal inhoudt, of is dat precies zoals jij bent? Liefs, Sibbelien

 
Op 3/3/06 23:27 , Lidwien zei...

hahaha!!! niet te arrogant worden hè!
veel zoenen van je liefste zusje

 
Op 6/3/06 22:31 , Stephan zei...

Stiekem wisten we natuurlijk allemaal allang dat je zo'n ontzettend "handsome" kerel bent.

 
Op 7/3/06 16:26 , jahhh?? een stille aanbidder zei...

lekkkkaaaahding!!!!!!

 
Op 14/3/06 14:51 , Arif zei...

Yo Wicher,
misschien dat je stiekem toch wat Koreaanse gelaatskenmerken hebt? Het zal in ieder geval wel een speciaal gevoel geven ja! Helaas heb ik iets dergelijks in Rome nog niet meegemaakt...

 
Op 14/3/06 15:20 , Anoniem zei...

Hey Matthi! Je vermaakt je dus wel met al die aandacht haha! In India hadden wij dat ook joh, we staan met hele families op de foto en toen Irm en ik inderdaad een groep van 40 puberjongens tegenkwamen, was het helemaal komisch! Een uur geposeerd ofzo. Nou veel plezier nog en veel succes! Kus Renée

 
Op 18/3/06 14:07 , eva zei...

hahaha matthijs! Ik moest echt lachen toen ik je stukje las.We missen je schoonheid hier in Nederland:)
Als je ons gastenboek nog een beetje leest ben je iig enigszins op de hoogte van Seven sinsbezigheden. Succes met alles! Liefs eva

 
Op 18/3/06 17:55 , Lil zei...

Wauw, beroemd in Korea én in Tilburg, het kan niet op! :) Maareh, wij wisten natuurlijk allang dat je ontzettend "pretty" bent!

 

Een reactie plaatsen