Matthijs Gall.nl - Маттайс Галл.нл

SEOUL EKATERINBURG MOSKOU BEIJING PYONGYANG SHANGHAI HONG KONG HANOI BANGKOK

vrijdag, juni 30, 2006

Meer Noord-Korea foto's

Wellicht hebben sommigen het nu wel gezien, maar voor de anderen:
Zojuist kom ik op het internet (op dezelfde site als waar mijn foto's staan) een lading foto's tegen van iemand die ook naar Noord-Korea is geweest. Deze persoon is duidelijk meer bedreven in fotograferen dan ik. (Hopelijk verbeter ik nog.) Er staan dus veel mooie en interessante platen tussen die ik jullie niet wilde onthouden.


(Klik op de foto om de rest te zien.)

Seoul 2e duurste stad ter wereld

Daarnaast zie ik dat juist dat door het onderzoeksbureau Mercer een nieuwe lijst met de 'cost of living' van 's werelds belangrijkste steden is opgesteld. Seoul is met stip gestegen (van plek 5), en is nu (na Moskou) de nr 2 duurste stad ter wereld! (Joehoe!)
Amsterdam is nogal gezakt, van de 24 naar de 41e plaats.

 1. Moskou
 2. Seoul
 3. Tokyo
 4. Hong Kong
 5. Londen
 6. Osaka
 7. Genève
 8. Kopenhagen
 9. Zürich
 10. Oslo
 11. New York
 12. ...
 13. Rome
 14. ...
 15. Amsterdam

Labels:

2 reacties:

Op 30/6/06 13:04 , stephan zei...

Joehoe?
Ben je er blij mee dat je in de op een na duurste stad ter wereld woont?!! ;)

 
Op 30/6/06 13:51 , Matthijs zei...

Eigenlijk snap ik niet helemaal hoe dit nou de (2na) duurste stad ter wereld kan zijn. Grond- en huizenprijzen schijnen gigantisch hoog te zijn, en bars zijn bijvoorbeeld ook veelal 2x duurder dan in Nederland. Openbaar vervoer is bijvoorbeeld weer goedkoper, en normale restaurants veel goedkoper. Al met al lijkt het prijsniveau lager dan in Nederland... Ik moet eens nagaan hoe ze het precies berekenen, het lijkt erop dat woonkosten nogal hard worden meegeteld.

 

Een reactie plaatsen

woensdag, juni 14, 2006

Weekendjes weg

De laatste 2 maanden ben ik redelijk vaak weekendjes weggeweest 'in eigen land'. Driemaal samen met Irina, eenmaal met een grotere groep op 'templestay' in een boeddhistische tempel. Vervoer in Korea (per trein maar vooral per expresbus) en ook accomodatie is goed en goedkoop, dus over het algemeen kun je makkelijk een weekendje weg. Klik hier voor een foto-overzicht.

1: Centraal-Korea: meer, bergen

In april gingen we per trein (1, 2) naar Danyang (단양), in Midden-(Zuid-)Korea. Aangekomen in de avond (na 4u treinen) overnachtten we in een motel (1, 2).

De volgende ochtend vroeg uit de veren, en per stadsbus naar Woraksan (월악산) nationaal park voor een mooie bergwandeling van een uur of 2, 3. Hierna per boot (1, 2) over het naastgelegen stuwmeer (Korea's grootste). . Nu per bus via de stad 충주 ('Tsjoengdzoe') naar het kuuroord 수안보 ('Soe-anbo') voor een paar ontspannende uurtjes in een Koreaans badhuis. (En daarna per bus weer terug naar Seoul.)

2: 경주 ('Kjongdzoe') de oude hoofdstad

In de tijd van de Sjilla-dynasty (신라) (ong. 1400 tot 1000 jaar geleden) werd Korea eeuwenlang bestuurd vanuit Kjongdzoe. Indertijd was de beschaving zeer hoogstaand (hoger dan in middeleeuws Europa) en had de stad ong 1 mln inwoners.

Tegenwoordig is de stad veel kleiner, en een interessante bestemming vanwege de vele overblijfselen uit de Sjilla-tijd. Bijvoorbeeld vele grafheuvels, tien tot tientallen meters hoog, zeg maar de Koreaanse variant op de pyramides. Verder nog een aantal andere bezienswaardigheden bezocht, waaronder het plaatselijke Nationaal Museum.

Vervolgens per (gehuurde fiets) op weg naar het 20 km verderop gelegen 불국사 ('Boelkoeksa'), Korea's beroemdste boeddhistische tempel. Na de terug-fietstocht per KTX (Korea's eigen TGV) met 300 km/h terug naar Seoul.

3: Templestay

Twee weekenden terug werd er door de 'HI-club' (de studentenclub aan de uni hier die buitenlanders dient te begeleiden maar doorgaans totaal niet functioneert) een zgn templestay georganiseerd. Het concept houdt in dat je 24 u meedraait met de monniken in een boeddhistische tempel.

Een interessante ervaring. Zo overnachtten we er, stonden we al om 4u op om deel te nemen aan een dienst, en kregen we een typische monnikenlunch. Die lunch bestond uit een behoorlijk uitgebreid ritueel, er vooral op gericht om absoluut niks te verspillen (en geen geluid te maken). Zo maakte je ze voor en na het eten schoon met een beetje water en een stukje radijs. Al dit schoonmaakwater (+ de radijs) dienden vervolgens dus ook nog opgedronken te worden. Gevolg: niks is achtergebleven, en er is zelfs geen afwaswater weggegooid. Dit alles uit respect voor de mensen die alles gemaakt hebben (boeren e.d.) en de natuur.

Helaas spraken de monniken enkel Koreaans, en heb ik dus niet alle uitleg kunnen meekrijgen, er was slechts (toevallig) 1 iemand om het te vertalen, maar aangezien er niet te veel lawaai gemaakt kon worden konden slechts enkelen daar hun voordeel mee doen. De dienst bestond bijvoorbeeld uit een aantal onderdelen, op een gegeven moment moesten we zels 108 (!) x buigen voor iets, dus helemaal opstaan en weer helemaal plat op de grond. Behoorlijk intensief, maar als je nauwelijks weet wat de gedachte is voelt het meer suf dan verhelderend.

Desalniettemin al met al een interessante ervaring en een leuke trip.

Langs de Gele Zee

En als laatste: vorig weekend met Irina naar een badplaats en Nat. Park langs de westkust geweest. Overnacht in een populaire badplaats, met talloze restaurants en motels. 's Avonds op het strand stonden alle Koreanen vuurwerk af te steken (wat we ons afvroegen was nu of dat elke avond zo is of dat het een speciale gelegenheid betrof).

De volgende dag per veerboot naar een groot eiland voor de kust, onderdeel v/e Nationaal Park. Daar per bus over onverharde wegen door dorpjes gehobbeld, om uiteindelijk wederom bij een strand aan te komen. Na wat zonuurtjes (het water was nog erg koud) nog wat rondgelopen en vervolgens weer met de bus terug naar Seoul.

Dat was het. Bij dit verhaal stonden echter slechts een paar fotootjes, bekijk alsjeblieft ook de mooie fotoset (90 foto's) voor een iets completer overzicht.

1 reacties:

Op 27/6/06 12:30 , sibbelien zei...

Ha,ik ben de eerste! wat een geweldige ervaringen weer! en mooie foto's! Liefs van Sibbelien

 

Een reactie plaatsen

dinsdag, juni 13, 2006

Plan voor de zomer: China, Vietnam

Afgelopen dagen nog eens aan het denken/plannen geweest voor mijn plannen deze zomer. Ik wil pakweg een maandje door o.a. China trekken, te beginnen in Shanghai. Het idee is vooralsnog het volgende:

China-tour, klik voor vergroting
klik voor vergroting

De rode lijn is mijn China-reisplan voor de zomer.

Sowieso begint het met een weekje Shanghai (wellicht met een uitstapje naar Suzhou, 1u oostelijk).
Vervolgens per trein richting Hong Kong, mogelijk met een tussenstop in Xiamen. In Hong Kong een aantal dagen, en ook even langs het voormalig Portugese Macau.
Van hieruit wat meer het land in, naar het gebied rond Guilin (in de provincie Guangxi).
Vervolgens verder oostelijk naar het meer bergachtige gebied rond Kunming.
Als ik dan toch 'in de buurt' ben wil ik ook graag wat van Vietnam zien, dus per trein van Kunming naar de hoofdstad Hanoi (deze rit door de bergen moet erg spectaculair zijn).
Dit is het voornaamste idee.

Het lijkt er echter op dat terugvliegen vanaf Bangkok weleens fors goedkoper zou kunnen zijn dan vanaf Hanoi. Aangezien reizen over land in deze regio's erg goedkoop is zou dat het weleens (qua financien, maar ook voor de ervaring) de moeite waard kunnen maken om vanaf Hanoi via Laos naar Bangkok te geraken, om vanaf daar terug te vliegen. (Dit is de gele lijn.)
update: Aangezien er weinig prijsverschil lijkt te zijn tussen tickets vanaf Hanoi of Bangkok vervalt de gele lijn vrijwel zeker, en wordt het dus weer enkel de rode lijn.

Volgens mij moet in elk geval de rode lijn wel te doen zijn in zo'n 5 weken. (Voor zowel Shanghai, Hong Kong, Guilin, Kunming en Hanoi pakweg 5 dagen, plus reizen en tussenstops is ongeveer 5 weken.)
Qua financien moet het ook wel te doen zijn. Reizen en leven in de genoemde gebieden is erg goedkoop, dus al met al hoeft deze trip van 5 weken nauwelijks duurder te zijn dan de 5 weken in Seoul blijven. (Afgezien van de vliegtickets dan...)

Afgezien van Shanghai (met Irina) ga ik het allemaal alleen doen. Wel een beetje eng, maar het heeft ook weer zo z'n voordelen. Daarbij zitten jeugdherbergen in populaire bestemmingen vaak vol met samen- of alleenreizende jongeren met vergelijkbare reisplannen...

Ook op de kaart, in het blauw: de trip Beijing-Pyongyang per trein die ik al gemaakt heb. En natuurlijk mijn thuisbasis, in het groen.
O trouwens, dat 'my hometown' is niet van mij.

Labels:

3 reacties:

Op 14/6/06 14:53 , Desirée zei...

Heey Matti,

Goede plannen!! Als het plan van Laos naar Thailand doorgaat: wanneer ben je daar dan?? Ik vertrek namelijk 9 juli naar Thailand en ga dan via het noorden van Thailand naar Laos en dan weer terug naar Bangkok. 6 augustus vlieg ik dan weer terug. Wie weet kom je dan wel ergens tegen bedahct ik me...!

 
Op 14/6/06 15:57 , Els zei...

Joehoe Matti,

Sorry sorry sorry voor mijn weinige reacties (ehm... eentje? namelijk)Super cool dat je nog door China (Laos/Thailand) gaat reizen! Knap meisjes trouwens, je vriendinnetje! Maar ik vind (en eigenlijk heel 7sins) dat je nu maar wel weer snel terug moet komen! Zo! Haha! Want wanneer kom je eigenlijk thuis? Ergens in augustus? x Els

 
Op 14/6/06 16:18 , sibbelien zei...

hoiMarrtthijs, spectaculaire PLannen zeg! Maar eigenlijk heb je groot gelijk, als je daar toch eenmaal bent...

Ik zag ook foto's van jullie bij een thee-ceremonie of wat wel? vertel je daar ook nog wat over? liefs van Sibbelien

 

Een reactie plaatsen

zaterdag, juni 03, 2006

'Ruim duizend doden treinongeluk N-Korea'

Volgens een Zuid-Koreaanse niet-gouvernementele organisatie zijn vorige maand bij een botsing tussen twee treinen in Noord-Korea meer dan duizend doden gevallen. De organisatie, Goede Vrienden, Centrum voor Vrede, Mensenrechten en Vluchtelingen, zegt dit te hebben vernomen van Noord-Koreanen. De Zuid-Koreaanse overheid zegt zelf geen informatie over een dergelijk ongeluk te hebben, maar eerdere berichten over Noord-Korea van de organisatie zijn betrouwbaar gebleken.

Het ongeluk zou op 23 april zijn gebeurd in het gewest Kowon. Een trein die juist afgezwaaide soldaten en nieuwe rekruten vervoerde botste doordat de remmen het begaven op een tegemoetkomende vrachttrein, zo staat in de nieuwsbrief van Goede Vrienden.

De Noord-Koreaanse overheid onderhandelt momenteel met nabestaanden over smartengeld, zo werd gezegd. De Zuid-Koreaanse geheime dienst liet weten dat ze het bericht probeert na te trekken.
Verschrikkelijk nieuws, hoewel de details natuurlijk weer altijd onduidelijk zullen blijven. Bijvoorbeeld of er 1000, 10.000 of 10 mensen zijn omgekomen.

Bizar is dat dit op 23 april zou zijn gebeurd. Zelf reisde ik namelijk nog op 30 april en 4 mei per trein door het land. Slechts 7 dagen later...

Als laatste lijkt de vermelding dat de 'Noord-Koreaanse regering onderhandelt met de nabestaanden over smartegeld' enigszins onrealistisch.

Labels:

1 reacties:

Op 4/6/06 22:39 , Winfried zei...

Hallo Matthijs,
Ja, je maakt op de een of andere manier kennis met veel verschillende facetten van de landen.
Wat me opvalt, is dat je vaak een bepaalde kleuring geeft aan de berichten; ik vind niet dat die kleuring in mijn ogen verkeerd is, maar wel vraag ik me af waarop je de kleuring baseert..
Overigens is het steeds leuk je verslagen te lezen, je schrijft goed !
Ik probeer nu enige pagina's van je verslag af te drukken voor Oma; morgen gaan Sibbelien en ik naar haar toe om een tochtje met haar te rijden1
Groetjes + veel liefs van je vadertje.
Winfried

 

Een reactie plaatsen