Matthijs Gall.nl - Маттайс Галл.нл

SEOUL EKATERINBURG MOSKOU BEIJING PYONGYANG SHANGHAI HONG KONG HANOI BANGKOK

zaterdag, juli 29, 2006

Nanning 南宁 & aankomst in Vietnam

Ik zou direct doorgaan naar Vietnam, maar in de trein van Guangzhou (Canton, nabij Hong Kong) naar Nanning (dichterbij de grens) raakte ik aan de praat met een Chinees meisje uit Nanning. We hadden een leuk gesprek en ze bood aan om de de volgende dag Nanning te laten zien. Aangezien het ten eerste leuk is om nieuwe mensen te leren kennen en ten tweede om te worden rondgeleid in een ter plekke bekende ben ik dus alsnog een dag langer in Nanning gebleven.

Nanning is een middelgrote Chinese stad (3 mln) en op zich niet erg bijzonder, daarbij regende het wederom. Toch een leuke dag gehad, was vooral leuk om met z'n allen (met nog 2 vriendinnen erbij) 's avonds naar en restaurant en uit naar een club te gaan. Heb me erg goed vermaakt.

Naar Vietnam

Wat wel weer minder was was dat ik de volgende ochtend vroeg op moest voor de trein richting grens, en dus maar 3u slaap kreeg. Het was weer een onderneming van epische proporties. Eerst per trein, dan per motortaxi. Vervolgens te voet van grenspost naar grenspost (een weg was er niet!). Daarna probeer je per taxi weer op een station te komen om een trein naar Hanoi te zoeken.

Helaas kreeg ik wel een slechte introductie van Vietnam. De taxichauffeur die me naar het station zou moeten brengen probeerde me te tillen, door me op een plek af te zetten waar enkel een idioot dure minibus rechtstreeks naar Hanoi zou gaan. Het beviel me niet, maar door leugens probeerden ze me te overtuigen dat er geen andere weg was. Een hoop gekibbel volgde, ik geloofde er niks meer van en wilde daar hoe dan ook weg, naar een station, hoewel ze zweerden dat daar geen trein zou zijn. Maar goed, uiteindelijk kon-ie me wel brengen, maar alleen opnieuw duurbetaald. Conclusie was dat-ie me alsnog voor een klein beetje extra naar het station bracht, waar de trein natuurlijk gewoon stond te wachten om me voor een tiende van de prijs (2 euro) naar Hanoi te brengen.

De trein was dan wel behoorlijk elementair. In 6 uur tufte deze stoptrein over de 170 km naar Hanoi, met mij erin op een houten bankje... Uiteindelijk om 20u aangekomen in het hostel in het centrum van Hanoi, een beetje terug in de beschaving.

In elk geval gister een erg leuke dag gehad, en vandaag ging op zich ook niet slecht. Het taxigedoe was natuurlijk irritant, maar het heeft me hoogstens 5 euro extra gekost, verder was het vooral een erg vermoeiende dag. Na een goede nacht slaap gaan we morgen maar eens Hanoi verkennen.

Labels: , ,

1 reacties:

Op 30/7/06 20:35 , stephan zei...

he matthijs, veel plezier nog de laatste maand ik zie je eind augustus. Ga morgen op vakantie met Maria-Simone, naar Corsica.
groet
stephan

 

Een reactie plaatsen

donderdag, juli 27, 2006

Groeten uit een nat Guangzhou 广州

Momenteel ben ik in Guangzhou ('gwangdzo'), wellicht beter bekend als Canton (het is dus waar 'Cantonees' naar verwijst. Guangzhou is een van China's belangrijkste steden, ong. 200 km ten noorden van Hong Kong. Ik ben hier maar 1`nachtje, onderweg naar Vietnam, gewoon omdat ik een kleine indruk wilde hebben.

Wel: vandaag vooral NAT. Ik heb het zelden zo zien regenen (en voor het eerst sinds Shanghai dat ik uberhaupt regen heb), straten staan half blank.
Na Hong Kong is het daarnaast weer prettig 'thuiskomen' in de sympathieke chaos van China, hoewel Guangzhou ook relatief rijk is. Ik heb niet vaak zulke glanzend chique malls gezien, evenals de hoeveelheid gigantische snelwegen op palen, soms tot 5 lagen boven elkaar.

Koloniaal

Daarnaast kent Guangzhou ook een klein Europees koloniaal deel, met oude Europese gebouwen en rustige lanen. Hoe dan ook is het opvallend dat ik tijdens mij trip in China relatief veel koloniale steden heb aangedaan. Met Shanghai, Xiamen, Hong Kong, Macau en Guangzhou gezien heb ik eigenlijk alleen Qingdao gemist. (Qingdao is een oude Duitse concessie, geen wonder dus dat daar China's bekendste biermerk (Tsingtao) vandaan komt.)
Waarom deze relatieve nadruk op Europese stijl? Ach, na al die maanden Aziatische steden zal het wel een beetje met heimweegevoel te maken hebben. Hoe dan ook heb ik ook genoeg puur Chinese plekken gezien, en zorgt de combi Westers/Oosterse stijl altijd voor interessante sferen.

In een hotel

Hier in Guangzhou heb ik trouwens voor het eerst in een hotel verbleven. Het hostel waar ik had alleen nog 2pkamers vrij, dus sliep ik in een prima 1pkamer in een hotel verderop. Voor € 16 ook nog prima te doen.

Een draak van een trip voor de boeg?

Om 16u gaat de trein naar Nanning, dichterbij de Vietnamese grens. Ik was eerst van plan om nacht in Nanning te blijven, aangezien ik vroeg in de ochtend de tocht richting grens wil kunnen beginnen. Het blijkt echter dat de trein in Nanning om 4u 's nachts aankomt, waarop ik het besloten te proberen direct door te gaan. Dat moet dus al met al wel een hel van een trip worden, met het risico dat ik de tweede helft van de nacht op een donker station in Nanning moet wachten...
In elk geval zou ik dan morgenavond (plaatselijke tijd) in Hanoi moeten zijn.

Vaarwel China...

Dat betekent ook dat het China-avontuur bijna over is, en dat stemt een beetje triest. China is fantastisch, en er is nog zooo veel dat ik niet heb gezien. Zo heb ik China's belangrijkste steden wel gezien, maar niks van het binnenland. Ik zou zeker graag bijv. volgende zomer voor zeg 2 maanden terugkomen.

Dat was het voor nu, het volgende bericht zou vanuit Hanoi moeten zijn.

Labels: ,

0 reacties:

Een reactie plaatsen

dinsdag, juli 25, 2006

Macau 澳門

Per boot heb ik een uitstapje gemaakt naar Macau, de voormalig Portugese stad 50 km verderop aan de Parel-rivierdelta. Macau is veel ouder dan Hong Kong, ergens 450 jaar geleden is het eiland aan de Portugezen gegund, en pas in 1999 is het teruggegeven aan China. Nadat Hong Kong na 1850 in ontwikkeling kwam raakte Macau een beetje in de vergetelheid.

Gevolg is dat Macau nu een veel kleinere (500.000 inw) en meer historische stad is dan Hong Kong. De stad voelt echt niet als een Chinese stad, maar als een Zuid-Europese (waar dan wel een hoop Chinesen wonen). Architectuur, atmosfeer, zelfs verkeersborden zijn Portugees.

Erg leuk on na 7 maanden Aziatische steden eens het gevoel te lopen in een echte Europese plaats rond te lopen. Sfeervolle straten en pleinen, en mooie Portugese kerken en villa's. Doordat er zo lang Portugese invloed is geweest is er een bijzondere mix-cultuur ontstaan. Dat uit zich bijvoorbeeld in de bijzondere Macanese keuken (naast de vele Portugese restaurants), die mijn lunch vormde.

Barbecue

's Avonds probeerde ik per bus in een dorpje te komen waar ook een lading fijne restaurants moest, maar de bus bleek naar de verkeerde plek te voeren, ergens bij een populair strand. Ter plekke had ik alweer een goede bus gevonden, maar blijkbaar zag ik er wat verdwaald uit, dus kwamen een paar Chinese meisjes naar me toe om te vragen waar ik heen moest. Toen ik vertelde daar-en-daar heen te gaan voor eten, nodigden ze me uit om mee te doen met hun barbecue op het strand.

Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen, dus heb ik lekker op z'n Cantonees gebarbecued met een stuk of 10 Chinese studenten (uit Macau) (rond 19 jaar oud), was erg leuk. (Sowieso lijken Macanese Chinezen een stuk 'normaler' te zijn dan overige Chinezen, waarschijnlijk aangezien het communisme aan hen voorbij is gegaan.)

Ik had echter al een ticket terug voor de boot die avond, maar het strand lag een behoorlijk end (ongeveer een uur) rijden van de pier af. De taxi zou nogal duur worden, dus heeft een van hen me achterop de scooter teruggebracht naar de boot. Een erg leuke afsluiting van een mooie dagtocht naar Macau.

Weg uit Hong Kong

En dan wordt het nu tijd om Hong Kong te verlaten. Dat vind ik ook niet zo erg. Hoewel het een erg interessante stad is moet ik toch eerlijk zeggen dat het van alle Aziatische steden die ik heb gezien degene is die me het minst bevalt. Hong Kong is te toeristisch, arrogant en duur (vergelijken met China). Het is een combi van Chinees (maar dat vind je in China zelf meer, beter en goedkoper) en Westers (wat vooral bestaat uit hoge gebouwen en glanzende malls die hoewel imposant ook onpersoonlijk en niet erg interessant zijn).

Mijn favoriete Chinese stad is waarschijnlijk Shanghai, dat heeft ook de pluspunten, maar is authentieker, sympathieker en goedkoper.

Op naar Vietnam

In verband met de tijd heb ik toch een keuze moeten maken in mijn plannen: of het resterende deel in China doen (en niet naar Vietnam), of vrijwel direct naar Vietnam. China bevalt me goed, en ik wil nog niet weg, maar toch is het het tweede geworden. De bedoeling is nu om (met korte stops in Guangzhou en Nanning) in enkele dagen redelijk rechtstreeks in Hanoi terecht te komen. Daar wil ik dan een dag of 7 a 9 besteden.

Uiteindelijk is het waarschijnlijk nog het meest voordelig om via Bangkok terug te vliegen. Ik heb daarop het idee gekregen om in dat geval daar ook even een kort kijkje te nemen (2 a 3 dagen), voor terug te gaan naar Seoul.

Enfin, dit zijn de plannen. Vandaag heb ik in elk geval mijn visum voor de 'Socialist Republic of Viet Nam' gekregen, dus de belangrijkste horde is genomen. Morgen (26 juli) vertrek ik naar Guangzhou (Canton).

Labels: ,

0 reacties:

Een reactie plaatsen

vrijdag, juli 21, 2006

Hong Kong 香港

Na een nachtelijke busreis vanaf een duister busstation in Xiamen aangekomen in Shenzhen, de grensstad met Hong Kong (en daarmee China's rijkste stad). Uitgebreide grenscontroles aan beide zijden, terwijl het toch nog steeds China is...

De nachtbus was trouwens ook wat: een slaapbus, dus met bedden. Die stonden in de lengte gepositioneerd, in 3 rijen met ertussen 2 gangpaden. Het bed was echter nogal te klein voor mij, waardoor ik geen normale houding kon vinden en nauwelijks heb geslapen tijdens de 10 uur...

Hong Kong: duidelijk anders

Bij aankomst in Hong Kong blijkt al direct dat het heel anders is dan de rest van China, duidelijk is de Britse hand merkbaar.

Auto's rijden links, en sowieso is het verkeer veel meer georganiseerd dan in de rest van China. Overal zijn hekjes, bordjes en paaltjes, bedoeld om alles maar te organiseren en stroomlijnen. Door de straten rijden dubbeldekkerbussen en -trams. Ook de verkeersborden en wegwijzers e.d. hebben duidelijk een Britse stijl.

Er zijn ook erg veel buitenlanders. Zeker in de meer centrale gebieden lijken het er meer te zijn dan Chinezen. Toeristen, westerse zakenlieden, maar vooral ook erg veel Indiers (of Pakistani?), Filipino's en zwarten (waar die vandaan komen weet ik niet), die er werken in winkels en restaurants. In veel gebieden voelt het echt niet meer als China, de eerste dag moest ik er echt wel even aan wennen.

In het Centrale Zakendistrict is het een woud van wolkenkrabbers, met eronder gigantische winkelcentra verbonden door een doolhof aan voetgangersbruggen. Wat meer tegen de berg (Victoria Peak) op wordt het in plaats daarvan een woud aan fly-overs en dive-unders voor auto's, zelfs op kleine weggetjes, veroorzaakt door de steile helling.
Andere gebieden worden gekenmerkt door smalle straten tussen hoge vervallen uitziende gebouwenblokken, volgepropt met allerlei winkeltjes en stalletjes.

Mijn hostel zit ook in zo'n blok, in Kowloon. Het zit op de 13e verdieping van een gigantisch blok van zeg 80 bij 80 bij 80 meter, wat er van buiten uitziet alsof het op instorten staat. Maar dat is in die wijken blijkbaar normaal, van binnen is het wel prima. De locatie is ook goed, direct aan DE hoofdstraat van Kowloon, het drukke en erg toeristische district aan de noordkant van de haven. (Het zakengebied ligt op een eiland aan de zuidkant, een ferryritje van 10 min. en HK$1,70 (€0,20) verderop.

Volgende bestemmingen?

Hoe dan ook zal ik een dezer dagen een uitstapje maken naar Macau, de voormalige Portugeze enclave.

Wat ik na Hong Kong ga doen weet ik nog niet precies. Ik wil toch wel 10 augustus terug zijn in Korea. Aangezien ik waarschijnlijk toch wel via Bangkok moet, dat is namelijk het goedkoopst vanaf Hanoi, lijkt het er op dat ik niet genoeg tijd zal hebben om het gehele oude plan door te zetten. Ik zal of het Vietnam-deel moeten schrappen, of directer naar Vietnam moeten gaan dan gepland. Waarschijnlijk geef ik dan de voorkeur aan het laatste, hoewel ik het ook jammer zou vinden om China alweer snel gedag te zeggen... Jullie zullen het wel merken.

Labels: ,

3 reacties:

Op 21/7/06 22:54 , sibbelien zei...

hoi, op de valreep nog je belevenissen kunnen lezen. Wij gaan morgen voor 10 dagen op vakantie (Duitsland w.s.) Nog een fijne verdere reis gewenst!
Sibbelien

 
Op 22/7/06 12:43 , Anoniem zei...

Hee Matthijs !!

Kreeg vandaag je kaart en blijk je zomaar inene in Shanghai te zitten !! Hoe issut daar ? Vind je 't wat: China ? Ik niet, maar da's bekend. En nu: Wat wordt het ? En ga je daarna toch weer terug naar Z.Korea ? En hoe vind je dat reizen op je uppie ? En kom je nog eens terug ?
Hier issut goed, vakantie en de zoveelste hittegolf: heerlijk. Ga volgende week een beetje wandelen in Italie en Zwitserland.
Joh, hebbut goed. Geen peprmuntjes aannemen en niet met vreemde vrouwen mee, hoor ! Doehoei !
Anne

 
Op 23/7/06 12:15 , Arif zei...

Hee Wicher,

ik denk dat Vietnam zeker de moeite waard is, naast het land zelf kun je ook weer mooi de verschillen tussen de bezochte landen zien. Wat je ook gaat doen, een hele goeie voortzetting van de reis gewenst! (Vanuit Nederland alweer...)

 

Een reactie plaatsen

dinsdag, juli 18, 2006

Een paar foto's

Ik heb heel snel even geprobeerd een kleine selectie foto's online te plaatsen. Helaas is de verbinding hier in Xiamen nogal traag, dus zelfs daarvan heb ik vooralsnog slechts de helft online gekregen. Meer volgt later nog, maar nu alvast een paar plaatjes van Shanghai en Suzhou, een kleinere stad 100 km verderop. (Klik op de foto voor meer.)

Labels: ,

0 reacties:

Een reactie plaatsen

maandag, juli 17, 2006

Xiamen 厦门 & Gulangyu

Naar Xiamen

Gister per trein vanuit Shanghai naar het ong. 1500 km zuidelijker gelegen Xiamen (spreek uit als 'Sjamén') vertrokken. Een trip van een lieve 27 uur! En dat is eigenlijk nog best saai, zo in je eentje. Ik had natuurlijk wel een Chinese familie met me in het compartiment, maar aangezien communicatie vrijwel onmogelijk is heb ik me maar toegelegd op het lezen van wat boeken. Wat wel een beetje suf was, was dat ik er pas na de nacht achter kwam dat het licht WEL uitkan... blijkbaar hadden mijn Chinese reisgenoten dit ook niet helemaal door...
Overigens was de reis niet langs de kust, zoals in het onderstaande kaartje, maar meer binnenlands.

Xiamen & Gulangyu

Na aankomst in Xiamen per ferry (5 minuten) naar het eilandje Gulangyu, net voor de kust. In het sobere hostel heb ik hier een 10-persoonskamer voor mij alleen. :P

Het eiland zelf is erg sfeervol. Vanaf de 17e eeuw bezochten Portugezen, Engelsen, Fransen en Nederlanders de streek. Op een gegeven moment (1850?) werd de haven van Xiamen opengegooid voor buitenlandse handel. Het centrum van Xiamen wordt daardoor gekenmerkt door veel Europese architectuur van rond 1900.

Het eilandje was wat meer een ontspannen buitenplaats. Hier werden vooral villa's en bijv. consulaten gevestigd. De buitenlanders zijn grotendeels vertrokken, maar de huizen staan er nog steeds. Het eiland is nu dan ook een doolhof van kronkelende steile straatjes, tussen mediterraan aandoende huizen, villa's en andere gebouwen. Al lange tijd worden ze bewoond door Chinezen, maar is er in veel gevallen blijkbaar aan onderhoud weinig gedaan. Kortom: het hele eiland heeft een relaxte mediterrane air, met een hoop vergane glorie met een Chinees sausje.

Hierdoor trekt het eiland intussen ook behoorlijk wat (vooral Chinese toeristen). Een paar straten net achter de ferrypier zijn dan ook behoorlijk toeristisch, met talloze souvenirswinkels en (auw!) zelfs een McDonalds... Gelukkig is het grootste deel nog wel authentiek.

Waarschijnlijk blijf ik hier slechts 2 of 3 nachten, om daarna door te gaan naar Hong Kong.

Labels: ,

1 reacties:

Op 18/7/06 09:06 , Anoniem zei...

'Een Chinees sausje.' Rode klats in een witte bak soms?. Haha. Dat kennen we hier ook hoor.

Groeten,

Simon

 

Een reactie plaatsen

vrijdag, juli 14, 2006

Shanghai 上海

Onderhand alweer een week in Shanghai. Een erg leuke stad, en het voelt echt als een grote/grootse stad. Toch ook weer heel anders dan Beijing of Seoul.

Interessant is vooral dat het een combinatie is van Chinees, met veel oud Europees (rond 1930) en modern. Er zijn veel wijken waar de gewone arme Chinezen wonen, met traditionele huizen, goedkope markten en eethuisjes en een aardige chaos. Vooral onder Europees koloniaal bewind is de stad echter sterk gegroeid, het centrum bestaat grotendeels uit majestueuze neo-klassieke en art-deco (stijl ala NYC 1930) gebouwen. Ten derde is Shanghai een van de steden die het meest profiteert van China's boom, en dus staat de stad vol met blinkende wolkenkrabbers (tot meer dan 400 m) en winkelcentra.

Anders dan Seoul...

De vergelijking met Seoul dringt zich voor mij wel continu op. Enerzijds voelt Shanghai grootser, de hoge gebouwen zijn hoger, er zijn meer grote oude gebouwen, er zijn meer toeristen.
Anderszijds voelt Shanghai weer kleiner. Nanjing Donglu, Shanghais traditionele hoofdstraat hangt totaal vol met blinkende neon, maar dan wel als enige. In Seoul is dat letterlijk in de hele stad het geval.
Ook de hoeveelheids bars en restaurantjes valt na Seoul nogal tegen. Na tienen een plek vinden om te eten valt echt nog niet mee, wat een vreemde gewaarwording is voor een Aziatische stad van 10 miljoen... Ook in Beijing verbaasde dit ons al.
Qua barretjes komt het waarschijnlijk doordat Chinezen schijnbaar nauwelijks drinken, alles moet draaien op de buitenlanders hier. Koreanen zijn echter beruchte drinkers en kroegtijgers...

Wat ook apart is is dat Shanghai enerzijds westerser voelt. Dit komt door de Europese gebouwen, maar ook doordat er behoorlijk veel toeristen zijn, die zorgen dat er typisch westerse fenomen als terrasjes (in Seoul bijna niet te vinden) zijn. Anderszijds voelt het weer minder westers, vooral doordat de gemiddelde arme Chinees (hoewel er ook veel rijken zijn) toch duidelijk andere gewoonten en leefomstandugheden heeft... In je ondergoed over straat banjeren is slechts één voorbeeld.

Anders dan Beijing...

Ook tov Beijing zijn er dus nogal verschillen. Beijing voelde voor mij een beetje als een groot dorp, door de lage huizen langs redelijk brede straten met bomen, en de vroege sluitingstijden. Shanghai heeft dit minder. De gebouwen zijn hoger en staan dichter op elkaar. Duidelijk is dat Beijing traditioneel de hoofdstad is, en wordt daardoor gekenmerkt door vele paleizen en communistische invloeden. Shanghai is traditioneel meer een zaken/havenstad, paleizen en communistische boulevards zijn rer dus niet. Hier is het dus het echte grootstedelijke gevoel, en de mix van Chinese, oud-Europese en moderne invloeden die het zo interesant maakt.

Slot

Tot dusver Shanghai voor nu. Foto's moet ik jullie helaas nog tegoed houden. A.s. zondag vertrek ik per nachttrein (25u!) naar het zuidelijker aan de kust gelegen Xiamen, waar ik op een eiland net voor de kust zal verblijven. Nu maar hopen dat de tropische storm geen roet in het eten gooit! :( In Shanghai leek er al wat van te merken vandaag, een stevige wind alhier.
Sowieso is het weer hier goed warm (30gr) en goed vochtig. In Nederland ben je blij als de zon schijnt, maar hier als-ie NIET schijnt. Zonder zon is het nog wel te harden, maar als die ook nog eens erg hoog aan de hemel staat te branden zweet je je helemaal kapot... Het regent ook weer geregeld, maar over het algemeen prima weer.
Vanaf zondag ga ik trouwens ook alleen verder, Irina moet helaas weer terug naar Korea...

Labels: ,

1 reacties:

Op 17/7/06 11:27 , sibbelien zei...

Hoi Matthijs, net je site weer bekeken, interessant verhaal. Ook je fotostream, wel een beetje (!) te veel, dus echt niet alles. Leuke foto van een Vincent van Gogh -winkel in damesmode, en de vismarkt boeit mij ook zeer . Is er nog iets waar je geen foto's van maakt? Tot horens en liefs, Sibbelien

 

Een reactie plaatsen

zondag, juli 09, 2006

In Shanghai

Even een berichtje dat ik vrijdag veilig ben aangekomen in Shanghai.
Helaas probleempje met het vliegtuig, dus kregen we na 2,5 uur een andere... Het hostel is echter nieuw en prima, we hebben een mooie 2pers-kamer. Shanghai is toch wel weer fantastisch, heel anders dan Seoul of Beijing. Later meer...

Labels: ,

2 reacties:

Op 10/7/06 18:11 , Stephan zei...

Goede reis toegewenst!

 
Op 10/7/06 21:02 , Winfried zei...

Hallo Thijs,

Goeie reis, hoor !!
Sibbelien mailt je binnenkort wel.

Groetjes en veel liefs van Winfried

 

Een reactie plaatsen

donderdag, juli 06, 2006

Einde lesgeven, op naar China

Zoals men wellicht weet heb ik de afgelopen maand 2 dagen per week engelse les gegeven aan Koreaanse kinderen. Dit alles in deze taalschool ergens te noorden van Seoul (75 min per metro en bus!). Vandaag was het echter alweer de laatste dag. Als herinnering dus maar even wat foto's van de kinderen gemaakt. :)


De eerste groep, ong. 9 jaar. Zijn ze niet schattig? ;)

En een paar foto's van de derde groep, ongeveer 13 jaar. Deze werden helemaal gek toen ik de foto wilde maken, zoals je kan zien:
Was trouwens wel weer een aardige ervaring, dit hele lesgeef-gebeuren. Valt nog niet mee, zonder enige vooropleiding of voorbereiding zo 1-2-3 lesgeven. Als het boek ook niet echt meehelpt is het lastig nog een beetje een aardige les in mekaar te draaien. De kinderen een beetje stil en gefocust houden valt ook bepaald niet mee, hoewel het in principe allemaal geen verkeerde kinderen waren, waarschijnlijk beter dan de gemiddelde Nederlandse schoolklas...

Op weg naar Shanghai..!

Maar helaas heb ik nu niet meer tijd om uitgebreider op het lesgeven in te gaan, want er moet gepakt worden. Morgen vertrek ik namelijk naar Shanghai om een poging te doen het eerder geplaatste reisplan werkelijkheid te maken...
Spannend!
Tijdens die trip ben ik ook zeker van plan geregeld een update op deze website te zetten, dus houd het in de gaten!

Verdere info: ik vlieg met Shanghai Airlines, vlucht FM828, en zal in Shanghai verblijven in het Mingtown Etour Hostel.

China-tour, klik voor vergroting

0 reacties:

Een reactie plaatsen