Matthijs Gall.nl - Маттайс Галл.нл

SEOUL EKATERINBURG MOSKOU BEIJING PYONGYANG SHANGHAI HONG KONG HANOI BANGKOK

dinsdag, augustus 29, 2006

Bedankt! 감사합니다!

Honour to Mao

Mijn Korea-avontuur is nu een week geleden afgelopen, en daarmee komt ook het 'Matthijs in Korea'-weblog tot een einde. Graag wil ik iedereen bedanken die in de afgelopen 9 maanden deze website hebben bezocht, en met mij hebben meegeleefd. Deze tijd is in elk geval een fantastische tijd geweest, waarschijnlijk zelfs het meest bijzondere en fantastische dat ik tot nu toe in mijn leven heb meegemaakt. Ook iedereen die het mede heeft mogelijk gemaakt dus heel erg bedankt.

Hoewel je het aan de oppervlakte waarschijnlijk niet direct ziet denk ik zeker ook dat ik van deze tijd erg veel heb geleerd, het mijn blik op en begrip van de wereld zeer heeft verruimd, en het de verdere loop van mijn leven waarschijnlijk wel zal beinvloeden. Zo ben ik aardig vastbesloten om nog vaker in het (verre) buitenland te gaan wonen.

Hoewel ik nog niet terug had gewild begint Nederland ook weer te wennen, en ebt de wat negatieve teneur van het vorige bericht gelukkig weer wat weg. Sowieso is het geweldig om alle vrienden en familie eindelijk weer te kunnen zien, want jullie heb ik in al die tijd wel gemist.

Hoewel het mogelijk is dat ik nog een interessant verhaal of bijzondere foto's boven water haal en hier plaats, is het weblog hierbij in principe dus afgesloten. Hopelijk kan ik het snel weer heropenen voor een interessant en mooi nieuw hoofdstuk in mijn leven. :)

1 reacties:

Op 1/9/06 18:00 , Winfried zei...

Lieve Thijs,

Heel veel dank voor het mooie verslag op je website !

Je vadertje, Winfried

 

Een reactie plaatsen

donderdag, augustus 24, 2006

Terug

Wel, na een lange (en saaie) vlucht ben ik dan gister eindelijk teruggekomen in Nederland.

Blij om terug te zijn? Wel...

Sowieso gaf het naderende vertrek uit Korea een vreemd gevoel. Dat had het naderende vetrek naar Korea eind 2005 ook gegeven natuurlijk. Een vreemde gedachte om je thuis te verlaten voor een best lange tijd, voor een plek die je totaal niet kent.

Maar om nu weer terug te gaan naar Nederland was eigenlijk een nog veel vreemdere gedachten. In die 9 maanden had ik toch een beetje een gevoel een 'nieuw leven' te hebben. Het 'oude leven' voelt als verleden tijd. Bovendien voelde het nieuwe leven over het algemeen veel boeiender dan het oude. Veel dingen die me in Nederland bezighielden voelden nu erg insignificant. Dit zal er echter ook wel mee te maken hebben dat het leven in Azie ook na 9 maanden nog altijd relatief nieuw is, en daarmee boeiender. In die periode heb ik natuurlijk ook zo veel verschillende dingen gedaan en meegemaakt, het voelt als een half leven lang, niet als 'slechts' 9 maanden.
En dan voelt het dus heel vreemd om dat nieuwe leven ineens (voorgoed?) weer af te sluiten, en 'gewoon' weer terug te gaan naar het oude, dat al die tijd in relatieve stilstand op je heeft liggen wachten. Alsof je de klok terugdraait.
En een verschil met het vertrek uit Nederland was dat ik toen in elk geval nog wist dat ik toch binnen een jaar weer terug zou zijn. Dit keer was het afscheid veel definitiever.

En sowieso nam ik niet graag afscheid van Korea, of eigenlijk vooral Azie. Het is toch een fantastisch deel van de wereld, waar ik zeker weer naar terug wil, en ook wel weer zou wonen (voor een paar jaar of zo).

En dan ben je weer terug in Europa. Alles voelt een beetje saai, gezapig, traag en arrogant/chagrijnig.

Ja, sorry voor al deze negativiteit. Wat in elk geval wel HET pluspunt van terug zijn is, is dat ik mijn vrienden en familie weer kan zien, en dat is super!
En het Europese leven heeft ook zo z'n pluspunten die ik wel gemist heb. En dan maar plannen maken voor een volgende grote trip, want ik heb nu zeker wel de intentie dit vaker te doen.

0 reacties:

Een reactie plaatsen

zondag, augustus 20, 2006

Vakantiekiekjes

Voor degenen die benieuwd zijn hoe het er nou uitzag: ik heb de gemaakte foto's online gezet! Het zijn belachelijk veel, ong. 1800! Dat is natuurlijk veel te veel, maar ik heb selecties gemaakt die het geheel een stuk overzichtelijker maken. Bekijk dus alsjeblieft deze selecties (sets), in plaats van de weg kwijt te raken in de grote hoop. Een overzicht van de sets is wederom hier te vinden, maar ook hier zal ik even een overzicht geven.En voor degenen die zelfs voor deze beknopte selecties geen tijd hebben heb ik nog gepoogd één 'catch-all' set te maken van de hele trip:
Have fun! (En eenieder is uitgenodigd hieronder commentaar te geven.)

2 reacties:

Op 20/8/06 14:15 , stephan zei...

he matthijs,
ik heb tot nu toe alleen de korte samenvatting bekeken, maar ik zal nog wel een keer de uitgreide fotosessies doorkijken. Fraai zijn de plaatjes in ieder geval, wel grappig om te zien omdat ik een paar jaar geleden ook in Thailand/Bangkok ben geweest.
Een prettige laatste paar dagen toegewenst en tot snel in het (momenteel) traditioneel regenachtige Holland. Het lijkt me inderdaad, zoals je opmerkte in je vorige bericht, een bevreemdende gedachte om na 9 maanden de 22e (of 23e?) weer voet op Nederlandse bodem te zetten.

Groet
Stephan

 
Op 22/8/06 13:56 , Desirée zei...

Hey Matti!

Ik dacht dat ik veel foto's maakte: maar jij kan er ook wat van zeg! Haha:) Lache om je foto's van Bangkok en Ayuthaya te zien! Zeker met het idee dat ik 2 dagen voor jou op precies dezelfde plek was. Ook erg grappig om te zien dat je sommige foto's op bijna precies dezelfde manier als ik hebt gemaakt:) Toch jammer dat we niet hebben kunnen 'meeten'. Maar goed; waarschijnlijk ben je nu inmiddels weer in het grijze en saaie Nederland en zie ik je binnenkort weer. Welkom thuis!! Groetjes,
Desirée

 

Een reactie plaatsen

donderdag, augustus 10, 2006

Bangkok กรุงเทพมหานคร

En de laatste stop van mijne trip was: Bangkok, Thailand. Oorspronkelijk bedoeld als korte tussenstop, maar aangezien ik niet eerder een ticket kon krijgen ben ik er uiteindelijk toch nog 5 dagen (en nachten) gebleven.

Weer een heel verschil met Vietnam. Qua (westerse) ontwikkeling (die in Noord-Vietnam eigenlijk ontbrak) is Bangkok weer meer vergelijkbaar met China. Dus weer redelijk wat zwaar verkeer, winkelcentra, wolkenkrabbers en snelwegen-op-palen. Maar natuurlijk ook de oudere wijken waar de armere/werkende klasse woont. (Dit soort landen wordt altijd gekenmerkt door grote contrasten.)

IMG_3121Wat ik erg leuk vond is dat de Thaise cultuur toch duidelijk anders is dan wat ik ervoor had gezien. Koreaanse, Chinese en Vietnamese zijn ook wel duidelijk verschillend, maar hebben ook veel gemeen doordat ze allen een sterke Chinese invloed gehad hebben.
In Thailand lijkt daar duidelijk geen sprake van te zijn. Cultuur, architectuur, taal en gewoontes van de mensen zijn duidelijk meer verschillend. Had ik in de andere landen alle tempels wel een béétje gezien (ze zijn allemaal zozeer hetzelfde), in Thailand waren ze toch duidelijk weer erg anders.

IMG_3422Ook een uitstap gemaakt naar Ayuthaya, de oude hoofstad van Thailand, tot deze een paar honderd jaar geleden door de Burmesen werd verwoest. In de trein erheen zat ik trouwens naast een aardige Ier, dus uiteindelijk zijn de de hele dag samen aan het sightseeen geweest.
Voornaamste attractie aldaar zijn de talloze tempelruines die nog over zijn van die tijd. Deze hebben een meer Ankhor Wat-achtige architectuur, met veel bakstenen torens, gemaakt om macht uit te stralen.

Terug naar Seoul

Tot zover even een erg korte beschrijving. In elk geval zijn de paar dagen daar me wederom erg goed bevallen.
Via Shanghai ben ik vervolgens 2 dagen terug weer naar Seoul gevlogen. (Gedoe trouwens, overstappen in Shanghai. Ik moest eerst door de douane China in, om vervolgens direct zo'n beetje om te keren om door de douane direct weer China uit te gaan... Nutteloos, ik dacht dat ze transfer-passagiers normaal voor de douane langs stuurden?) In elk geval apart en ook fijn om weer 'thuis' te zijn. Ook een beetje terug in de beschaving, Korea is toch nog altijd het rijkste land in Azie dat ik heb gezien. Hier in Korea is het echter nog maar een weekje voordat ik 22 augustus terugga naar Nederland, wat overigens een heel erg vreemde gedachte is... (Maar ook positief natuurlijk, omdat ik iedereen eindelijk weer kan zien.)

Labels:

1 reacties:

Op 18/8/06 19:52 , Winfried zei...

Hallo Matthijs,

Je ziet zo heel veel van de (oosterse) wereld, leuk!
Dinsdagavond halen we je af op Zaventem, dan zie je je familie weer, en zij jou !
Laat je even weten of alles - voor zover nu te weten - doorgaat volgens het reisschema ?

Veel liefs van Winfried

 

Een reactie plaatsen

woensdag, augustus 09, 2006

In de Noord-Vietnamese bergen

Een paar dagen terug op pad geweest om een paar dagen (2 maar) te trekken bij Sapa, in de bergen van Noord-West-Vietnam. Per nachttrein vanuit Hanoi (380km, 8h) op weg. De volgende ochtend per minibus de bergen in, op naar het bergstadje Sapa.

Een belangrijke bijzonderheid van de regio is, naast de fantastische landschappen, de aanwezigheid van diverse bergvolkeren. Toen de etnisch Vietnamesen het gebied ong. 200 jaar geleden verlieten op weg naar de (makkelijker te cultiveren) vlaktes, werd die ruimte ingevuld door diverse bergvolken en -stammen. Deze leven veelal nog een traditioneel leven, wonen in bergdorpjes, houden vee (waterbuffels) en verbouwen rijst op rijstterrassen op de berghellingen, en dragen allerlei kenmerkende trad. klederdracht.

In Sapa werd ik opgewacht door mijn gids, een meisje van het Zwarte H'mong-volk. Vele jonge mensen van de bergvolken (vooral rond het voor touristen populaire Sapa) hebben zich de laatste paar jaren behoorlijk ingericht op de toeristen, dus ze sprak prima engels.

Vervolgens aan de tocht begonnen, door een prachtige vallei. De hellingen zijn veelal gevuld met rijstterrassen. Als de helling steiler wordt worden de terrassen smaller, en ze kronkelen in allerlei patronen en vormen met de hellingen mee. Dit geeft dit prachtige typisch Aziatische beeld dat iedereen vast wel kent.

Zo lopend door het 'platteland' (het is wel duidelijk dat deze term alleen in het Nederlands kan bestaan, want hier is er niks plat aan) kom je langs vanalles. Af en toe een dorpje, dorpelingen (die je veelal achtervolgen om hun overigens erg mooie textiel aan de man te brengen), waterbuffels, andere dieren, allerlei velden en bosjes.

Het tweede deel van de dag hebben we trouwens veelal met 2 aardige Fransen gelopen. Ze ginen dezelfde kant op en onze gidsen waren bevriend. We overnachtten in een 'homestay' in een klein dorpje, in een huis dat daar wel speciaal voor gebouwd was. Naast ons paste er ook nog een groep van 6 Amerikaanse studenten bij. Hoe dan ook erg relaxed, zo in de middle of nowhere.

De volgende ochtend regende het echter gigantisch, en overal gutste het van de bergen af. Toen we weer op pad gingen regende het gelukkig wat minder, maar nog steeds kwam het water in stromen van de bergen af, en alle paden - ze waren sowieso al steil en smal - waren nu ook nog eens gigantisch glibberig geworden. Het kostte dan ook duidelijk meer moeite, dus enkele uren later aan het eind van de tocht was ik dan ook moe, nat en smerig (modder).

Al met al een fantastische trip. Wondermooi landschap, en heerlijk om er eens 'uit' te zijn in de natuur / het platteland. Ik had graag meer tijd gehad om in dit soort gebieden te besteden. (Dat wordt dus iets voor de volgende keer.)

Halong Bay

Een paar dagen daarvoor heb ik trouwens geprobeerd naar het natuurwonder Halong Bay te gaan, de derde topattractie van Noord-Vietnam (naast Hanoi en de bergen rond Sapa). Halong Bay bestaat uit een baai vol met duizenden mini-eilandjes, die bestaan uit rots dat recht uit het water omhoog komt.

Op eigen gelegenheid (per bus) (in tegenstelling tot de meeste toeristen die een georganiseerde tour nemen) was ik naar Halong City gekomen. Helaas bleek dat de boten enkel om 12u gingen (en het was 14u), dus moest ik een nacht overnachten in deze oninteressante bad- (en prostitutie-)plaats.

De volgende ochtend natuurlijk op tijd erheen, maar blijkbaar was er een storm op komst, dus alle boten waren geannulleerd (en waren niet toegestaan de haven te verlaten). De volgende dag zou het nog steeds gelden, en wachten op overmorgen kon ik (ivm de geboekte Sapa-trip) helaas niet. Dus onverrichter zake terug...

Na een busrit nog rondgekeken in de aardige stad Haiphong, en vervolgens per trein in Hanoi teruggekomen.
Erg jammer dat ik het nu niet gezien heb natuurlijk, maar ik vind het belangrijker dat de bergtocht in elk geval goed verlopen is. De essentie van Halong Bay is toch makkelijker van een foto al mee te krijgen, terwijl het bij een tocht door de bergen veel verschil maakt dat je er echt zelf doorheen host.

Bangkok

En nu dan in Bangkok, Thailand. Weer een wereld van verschil met Vietnam, en qua ontwikkelingsgraad op het eerste gezicht weer meer vergelijkbaar met China. Erg toeristisch ook. Dat is zo'n beetje wat ik er na de schaarse indrukken over kan zeggen, meer volgt nog.

Sowieso ben ik hier maar voor enkele dagen, voor weer naar Seoul te vliegen. En nogmaals: 22 augustus kom ik onherroepelijk weer naar Nederland.

Labels: ,

2 reacties:

Op 10/8/06 11:18 , sibbelien zei...

hoi Matthijs, ik krijg zo zin om ook een keer naar Vietnam te gaan!
Liefs, Sibbelien

 
Op 11/8/06 23:02 , Kris zei...

Reeds een teenslippertoko gespot?

 

Een reactie plaatsen

dinsdag, augustus 01, 2006

Hanoi (Hà Nội)

Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Het is een erg sfeervolle stad, die nog grotendeels bestaat uit originele koloniale (stijl) gebouwen. Vrijwel de gehele stad wordt gekenmerkt door vrolijke chaos en kleine winkeltjes en eettentjes. Dit lijkt iets typisch Aziatisch te zijn, want in China en Korea vind je het ook in overvloed. Verschil is echter dat in China (Korea is sowieso een wat ander verhaal) veelal ook grote delen van de stad sterk ontwikkeld zijn, met glanzende wolkenkrabbers, appartementencomplexen, malls en snelwegen. Dat ontbreekt hier echter vrijwel geheel, alles is nog lekker origineel en sfeervol.

Verkeer & vervoer

Erg opvallend is de gigantische hoeveelheid scooters. In Beijing vind je weliswaar veel fietsen, maar vergeleken met de hoeveelheid scooters in Hanoi is het nog niks. De scooter is hier de belangrijkste manier van vervoer. De straten zijn gevuld met een oneindige stroom (zwerm) scooters, en slechts een enkele auto of fiets.
Hoewel de straten gevuld zijn met een chaos van scooters, kun je bijna blind (hoewel langzaam) de straat overstappen. De scooters zwermen toch wel om je heen. Hoe dan ook wordt je er wel toe gedwongen, aangezien de stoepen vrijwel geheel vol staan met geparkeerde scooters en de kleine terrasjes van simpele eetstalletjes (en daarmee vrijwel onbruikbaar zijn om over te lopen).

Buitenlandse invloed...

Ook nog redelijk duidelijk te merken is dat Vietnam een Franse kolonie was. Natuurlijk is er veel koloniale architectuur, maar ook een croissant is nooit ver weg.

Franse toeristen ook niet trouwens, nog nooit zo veel Fransen gezien (buiten Frankrijk). Maar dat is ook logisch natuurlijk. Als rechtgeaarde Fransoos weiger je natuurlijk om anders dan je eige wereldtaal te spreken. Normaal ga je op vakantie in eigen land, maar als je dan toch naar de tropen wilt kom je vrijwel vanzelf in dat ene land uit waar je nog een beetje in het Frans uit de voeten kunt: Vietnam.

Sowieso stikt het hier van de westerse toeristen, een stuk meer dan ik had verwacht. Het centrum bestaat voor een groot deel uit hotelletjes, westers georienteerde restaurantjes, souvenirswinkeltjes of touroperators (en vaak een combinatie hiervan). Soms wel een beetje ergelijk.
Gelukkig vind je ook nog de oorspronkelijke winkeliers, die net als in Korea een vreemde neiging tot concentratie hebben. Zo vind je een straat waar enkel bamboe stokken zijn te kopen, of olie, of knuffels, of metalen schoorsteenelementen.

Socialist Republic of Vietnam

En met mijn bezoek aan Vietnam staat mijn 'wereld-communisme-teller' gelijk op 75%, wat inhoudt dat ik 3 v/d 4 (officieel) communistische landen heb aangedaan. (Alleen Castro-land mist nog.)

Vietnam heeft echter communisme op de Chinese manier: de economie is vrij, maar overheid is nog een eenpartijstelsel. In de praktijk is er dus weinig van te merken, afgezien van de extra visum-bureaucratie, op bepaalde plekken duidelijk aanwezige militairen in uniform en communistische-stijl billboards. En natuurlijk een groot mausoleum voor de vader des vaderlands Ho Chi Minh.
Maar zoals gezegd, de moderne ontwikkeling die in China overal te zien staat in Hanoi nog in de kinderschoenen.

Mijn Hanoise kennis

In Korea had ik trouwens een Vietnamees meisje (woonachtig in NYC) leren kennen die toevallig een maandje in Korea was. Rond dezelfde tijd zou ze in Hanoi zijn, dus heb ik 'r opgezocht. Een middag hebben we samen wat getourd door de stad, Vietnamese specialiteiten gegeten en gedronken (erg smakelijk), en heeft ze me meegenomen naar haar ouders huis en me voorgesteld. Het was erg leuk! Het is altijd leuker in een plaats als je er iemand kent. Als ik over enkele dagen weer terug ben in Hanoi zullen we dit nog weleens doen.

Verder

Vanuit Hanoi ga ik in elk geval meerderdaagse uitstapjes ondernemen naar enerzijds de bergen in het noordwesten en anderzijds de kust in het oosten, waarmee ik gelijk de voornaamste highlights van Noord-Vietnam heb gezien.

Daarna ga ik sowieso nog even langs Bangkok. Tenslotte zat dat idee al een beetje in m'n hoofd, en is het qua totale ticketprijs ongeveer hetzelfde. 8 Augustus vlieg ik naar Bangkok, en ik ben bezig om op 12 augustus een vlucht terug naar Seoul te krijgen.

Labels: ,

4 reacties:

Op 1/8/06 16:29 , Winfried zei...

Hallo Matthijs,

Het is erg leuk weer iets van je te lezen, ook dat het goed met je gaat!
Gisteren zijn Sibbelien en ik terug gekomen van een kampeervakantietje van 9 dagen bij de Moesel. We hebben het goed gehad.
Dit was ook de reden dat we niet eerder op je reisberichten hebben gereageerd.

Veel liefs van Winfried

 
Op 3/8/06 11:29 , Anoniem zei...

hoi Matthijs, wat maak je veel mee! Je verhalen van de laatste 3 (of 4?) steden gelezen! En leuk dat je steeds mensen van het land zelf tegenkomt,die je op sleeptouw nemen.
Liefs, Sibbelien

 
Op 7/8/06 21:50 , Jornt zei...

he matthijs

dacht je ergens tot juli zou blijven en nu is het al augustus, hoe zit dat?

Jornt

 
Op 8/8/06 15:08 , Jeroen zei...

idd matti, wanneer ben je er weer?
Laat maar weten, kunnen we weer ergens gaan zuipen en bij praten!

 

Een reactie plaatsen