Matthijs Gall.nl - Маттайс Галл.нл

SEOUL EKATERINBURG MOSKOU BEIJING PYONGYANG SHANGHAI HONG KONG HANOI BANGKOK

donderdag, november 30, 2006

Moskou Москва

Open direct de foto-selectie (in een nieuw venster)

Eergister alweer hebben we Moskou verlaten. Een grote stad, en eigenlijk heb ik het gevoel dat ik er na 3 dagen nog te kort ben geweest om echt een goed beeld te hebben. We hadden een prima hostel behoorlijk in het centrum, en hebben van daar uit vooral per metro diverse delen bezocht.

St Basiliuskathedraal

De metro is (zoals wellicht wel bekend) sowieso een bezienswaardigheid op zich. Ten eerste is het 's werelds drukste metronet (vóór Tokyo, Seoul, New York en Londen). Dat blijkt niet zozeer uit de drukte, maar uit de erg hoge frequentie. Elke 1 a 2 minuten komt er wéér een trein aan.
De stations liggen veelal erg diep, zijn ruim opgezet en rijk versierd met mozaieken, marmer, bijzondere lampen e.d. Ook de ingangen zijn vaak halve Griekse tempels.
Intussen is het stelsel (vooral voor buitenlanders) niet erg gebruiksvriendelijk, richtingen en stationsnamen worden nauwelijks aangegeven, in de stations hangen geen kaarten, en elk station heeft normaliter maar 1 uitgang.
De metro deed trouwens in alles erg denken aan die van Pyongyang, ook logisch aangezien die gebaseerd is op de Moskouse metro.

In het Kremlin

Verder natuurlijk klassieke bezienswaardigheden zoals het Rode Plein, de St Basiliuskathedraal, het Kremlin en de Kathedraal van Christus de verlosser (?). Erg mooie gebouwen met bijzondere architectuur, en apart om deze plekken eindelijk eens zelf te zien.

Verder naar de VVTs geweest, een oud soort van Sovjet-wereldtentoonstellingterrein. Erg groots opgezet, vol pracht en praal. En nu bij uitstek een symbool van sovjet-megalomanie en vergane glorie. De gebouwen zijn nu de meest trieste winkelcentrumpjes die je je maar kan bedenken. Vlakbij het terrein loopt een heuze monorail (op banden weliswaar). Schijnbaar ook al zo'n absurd prestigeproject. De monorail is erg duur, heeft een erg lage frequentie en lijkt erg inefficient.

Expoterrein

Daarnaast bijvoorbeeld het Tretjakov-museum bezocht, een van de belangrijkste kunstmusea van Rusland, vol beroemde Russische schilderijen e.d. van rond de 18e eeuw. Erg mooi om te zien.

Per trein

Na drie kwartier in de rij voor het loket was het gelukkig gelukt om door een piepklein raampje onze treinkaartjes te bestellen. En dus vertrokken we de 28e 's avonds laat van het Jaroslavski-station (met de treinen richting Jaroslav), onze trein zou er 33u over doen. Onderweg een redelijk eentonig landschap van besneeuwde wouden en af en toe een dorpje.

Meer volgt later, maar ik heb al een leuk avondeten gehad met de familie. Ze spreken geen Engels, maar wel een paar woorden Duits, dus zo kan ik toch een beetje direct communiceren, ook als Irina er niet is als tolk.
Ook al wat van de stad gezien, ziet er best leuk uit allemaal.


Wel heb ik al een selectie van foto's online gekregen. Komt dat zien!

Labels:

1 reacties:

Op 30/11/06 23:12 , Winfried zei...

Hallo Matthijs,

Fijn te horen dat je goed bent aangekomen en je daar goed vermaakt met de bezienswaardigheden van de Moskou.
Hoe was het weerzien..
De uitnodiging aan Irina is verstuurd!
Veel liefs van je vadertje !

 

Een reactie plaatsen

woensdag, november 22, 2006

Zaterdag naar Rusland

BN3A! Reeds overmorgen (zaterdag) ga ik naar Rusland (Moskou en Jekaterinburg), om Irina op te zoeken. Dat is al heel snel, en bovendien is het natuurlijk een bijzondere trip, ik zit dus al in de gezonde spanning.

Gister was er echter min 25 graden! Dat is erg (heel erg) koud, dus in angst begon ik al thermokleding en skisokken in te slaan. Gelukkig lijkt het al iets warmer te worden, dus wellicht wordt het uiteindelijk -10 a -15, hoewel dat nog steeds echt erg koud is.

Het visum heb ik in elk geval gewoon verkregen, zoals jullie kunnen zien. Daarmee is dus de weg volledig vrij. Zaterdag vlieg ik met Germanwings vlucht 4U 994 van Keulen naar Moskou. Vertrek: 14.50, aankomst 20.05 in Moskou Vnukovo waar ik zal worden afgehaald. 's Ochtends vroeg ben ik dan reeds per ICE van Utrecht naar Keulen gereisd.

11 December (een maandag) ben ik weer terug, waarna ik jullie natuurlijk zeker meer kan laten zien en vertellen. Tot dan!

Labels:

2 reacties:

Op 27/11/06 15:23 , sibbelien zei...

hoi matthijs, via(je oom)Ben hoorde ik dat je weer wat op je website hebt staan! Ik wens je een goede reis,heen en terug bij elkaar 60u in de trein! En veel plezier met Irina + familie!
liefs van Sibbelien

 
Op 28/11/06 17:17 , Anoniem zei...

hoi matthijs, ikwens je een hele goede reis (vooral de lange treinreizen van 30 uur!) en heel veel plezier met Irina + familie! Liefs van Sibbelien

 

Een reactie plaatsen

zondag, november 12, 2006

Matthijs naar Россия

Zaterdag 25 november, ongeveer 2 weken na nu, ga ik naar Rusland!
Althans in principe. Alles is geregeld, tickets, verzekeringen, officiële uitnodiging (nodig voor visum). Ik moet nog één ding aanvragen: het visum zelf. Dat kon niet eerder, aangezien ik nog wachtte op een aantal benodige papieren. (Wat een gedoe zeg, zo'n visum voor Rusland.)
In principe zou het wel goed moeten komen, maar zeker is het pas als ik 'm echt heb.

Ik ga in de eerste plaats naar Rusland om Irina op te zoeken. Vanaf Keulen vlieg ik naar Moskou (Москва). Daar wacht ze me op en blijven we een paar dagen. Daarna gaan we per trein (30u) naar haar woonplaats Jekaterinburg (Екатеринбург), een grotere stad op de Oeral. Hier zal ik ongeveer 10 dagen blijven, om daarna via Moskou op 11 december weer terug te komen in Nederland.Update:
Vanochtend bij de ambassade geweest, in Den Haag. Wel moest er buiten (in de wind) in de rij gestaan worden, deze rij was echter erg kort en binnen ging alles bij mij uitermate vlot. Het lijkt wel alsof ik hiermee wat geluk heb gehad, want van mensen met wie ik in de rij stond hoorde ik dat er soms een gigantische rij buiten staat, of dat het indienen van de aanvraag tijden duurt omdat ze over elke komma's gaan zeuren.
Bij mij werden de papieren echter direct geaccepteerd, waardoor ik snel klaar was. Volgende week ligt het visum (in principe) klaar. De belangrijkste horde is genomen dus, op naar Rusland!

Labels:

1 reacties:

Op 21/11/06 23:35 , Jornt zei...

vet te vet
niet teveel wodka drinken he

 

Een reactie plaatsen

woensdag, november 01, 2006

Posterpresentatie

Gister heb ik mijn bachelorthesis gepresenteerd, in de vorm van een posterpresentatie (poster formaat A0). Het was een succes, dat mij (wederom) de publieksprijs voor beste poster heeft opgeleverd. :)

Het leek me ook wel leuk om deze poster ook hier even te plaatsen, daar hij ook voor niet-planologen zeker wel interessant is.
Enkele kernzinnen eruit:
- 'Nieuwe weg vermindert auto-overlast.'
- 'Meer OV leidt niet tot minder auto.'
- 'Een nieuwe weg leidt niet tot meer verkeer.'

Hier is een versie als GIF-afbeelding:


En als (beter) alternatief is hier de PDF:
Posterpresentatie.pdf

0 reacties:

Een reactie plaatsen